Ελληνικό σχέδιο και ομαδικό πνεύμα για έξοδο από τη κρίση
Οι πολίτες επέλεξαν κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία των ΑΝΕΛ. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές μας και τη συγκρότηση μιας αξιόμαχης κυβέρνησης που θα κληθεί να διαχειριστεί τα εσωτερικά ζητήματα.
Ο τ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ομοψυχία και συνεννόηση, αρνήθηκε να παραδώσει στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι θεσμοί είναι έξω από κόμματα και χρώματα και όφειλε να τα γνώριζε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οι πολίτες δεν ψήφισαν για μια κρατικού τύπου οικονομία, που δεν υπάρχει πλέον σε καμία δημοκρατία του πλανήτη. Ούτε για εκδικητικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα. Οι πολίτες ψήφισαν με θυμό για όσα έχουν υποστεί από μια αναποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και απέρριψαν τους πρωταγωνιστές της εξαθλίωσης της χώρας .
Ψήφισαν όμως και με ελπίδα για μια βαθειά αλλαγή σε συμπεριφορές, για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε μια φιλελεύθερη κοινωνία και οικονομία. Σε μια χώρα ανοιχτή στον κόσμο και στις εξελίξεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ελληνικού σχεδίου άμεσων προτεραιοτήτων και μεταρρυθμίσεων με συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να διαπραγματευτούμε και στην Ευρώπη με ισχυρές προϋποθέσεις .
Το Ελληνικό εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι ένα άθροισμα απόψεων, αλλά ένας χάρτης πορείας συγκεκριμένου χρόνου , που θα απαντά στην ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας, στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, της μετανάστευσης ,της ασφάλειας, της παιδείας και στη πίεση χρόνου από τις αγορές και τους εταίρους.
Ο διεθνής τύπος παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, αλλά οι προτάσεις του βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις.
Τα κλασικά οικονομικά εγχειρίδια λένε πως η εστίαση στη μείωση του ελλείμματος σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είναι μια πολύ κακή ιδέα.
Οι προβλέψεις της τρόικας κατά τη συγκρότηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας διαψεύστηκαν μετά τα όσα πραγματικά συνέβησαν στην ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει, η αρχική συμφωνία προέβλεπε μια σύντομη, σχετικά ρηχή ύφεση, που θα ακολουθούνταν από ανάκαμψη, και ότι η ανεργία θα κορυφωνόταν στο 15%. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε μια άνευ προηγούμενου ύφεση και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%.
Η ΕΚΤ και η Ε.Ε πίστεψαν ότι η μείωση των δαπανών δεν θα έπληττε την ελληνική οικονομία. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα και οι πολίτες της χώρας παρακολουθούσαν τους «εκτελεστές» των εντολών της τρόικας να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και να διαλύεται η πατρίδα μας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι πως τώρα έχουμε τους ίδιους ανθρώπους που έκαναν τελείως λάθος στην αντιμετώπιση της κρίσης, να είναι οι συνομιλητές της νέας κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα κριθούν τα πρόσωπα και οι πολιτικές που θα πείσουν τους εταίρους μας για την αλλαγή της στάσης τους απέναντι στη χώρα μας.
Με συνέπεια, υπευθυνότητα και ξεκάθαρο πειστικό λόγο, χωρίς να τους επηρεάζει η πίεση των διεθνών οίκων που υποβαθμίζουν τη χώρα μας, η νέα κυβέρνηση έχει μακρύ και επίπονο δρόμο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω να διαπραγματευθεί, για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλη πίεση και η νέα κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με ιδιαίτερη ευελιξία, σύνθεση και συνεννόηση απέναντι στους δανειστές μας και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τώρα θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος