Δοκιμαστική εκτόξευση των πυραύλων νέας γενιάς RS-26
Οπως έχει δηλώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου ο διοικητής διοικητής των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ το νέο στρατηγικό πυραυλικό σύστημα RS-26 θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στις αρχές του 2016. «Προς το παρόν συνεχίζονται οι δοκιμές, οι οποίες σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, ώστε από το 2016 το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία» είπε ο Καρακάγιεφ.
Το στρατηγικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα, που ονομάστηκε RS-26 στα πλαίσια του διεθνούς καθεστώτος της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων, (το ρωσικό όνομα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό) αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, από το Ινστιτούτο Θερμοδυναμικής Μηχανικής της Μόσχας, με βάση τα RS-24 YARS.
Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου RS-26 «Rubezh» έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων (3.600 μιλίων) και είναι σχεδιασμένοι για την διάτρηση αντιβαλλιστικών δικτύων αεράμυνας. Ουσιαστικά πετούν προς τον στόχο πραγματοποιώντας βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά.
Ενας πύραυλος RS-26 ξεκινά από επίγειο κινητό σύστημα εκτόξευσης κινούμενος ευθεία προς τα πάνω και στη συνέχεια σε κάποιο συγκεκριμένο ύψος παίρνει βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά, ενώ φτάνοντας σε χαμηλή τροχιά πτήσης, στις τελευταίες εκατοντάδες χιλιομέτρων ως το στόχο, η κεφαλή ξαφνικά πηγαίνει κατακόρυφα προς τα κάτω και συνεχίζει την πορεία πλέον ως πύραυλος Κρουζ. Ο εντοπισμός μιας τέτοιας πολεμικής κεφαλής με ραντάρ ή άλλα συστήματα είναι αδύνατος. Αδύνατη είναι επίσης και η διακοπή της πτήσης της, δηλαδή η κατάρριψη ή εξουδετέρωσή της.