Είναι η ώρα του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας
Η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή δοκιμασία και από τις επιλογές της κυβέρνησης θα φανεί κατά το πόσο αλώβητη θα βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία με τους δανειστές της. Είναι η ώρα του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας. Τώρα θα κριθούν πολιτικές και πολιτικοί που βάζουν μπροστά τη χώρα και μετέπειτα τα πολιτικά οφέλη.
Αδυνατώ να αντιληφθώ τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντί να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στη διαπραγμάτευση επιλέγουν κάποιο «τηλεοπτικό στασίδι» και ασκούν ανούσια κριτική.
Προέχει η σωτηρία της χώρας και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση, που θα μας βγάζει από το επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού ενδιαφέροντος ως αρνητικό πρότυπο.
Η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της πλήρως, επιβάλλοντας υπερβολικά σκληρή λιτότητα. Η απειλή που υπονοείται είναι, ότι αν η Ελλάδα αρνηθεί, η ΕΚΤ θα σταματήσει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Μια τέτοια ενέργεια θα επέφερε τεράστιο κίνδυνο, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οι δανειστές μας χρησιμοποιούν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων, κηρύσσοντας, ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί, εκμεταλλευόμενοι τα στερεότυπα περί αδυνάμων και ασυνεπών νοτιοευρωπαίων.
Η ΕΚΤ οφείλει ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο της ως προστάτη της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι εκβιασμοί δεν προάγουν τη συνεργασία και δεν αμβλύνουν τις αντιθέσεις.
Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να περιλαμβάνει από τους υπουργούς, τη μεγαλύτερη δυνατή κοστολόγηση των μέτρων που θα παρουσιασθούν , αλλά και τη κάλυψη των παροχών με ισόποσες περικοπές εντός κάθε υπουργείου όσο το δυνατό καλύτερα τεκμηριωμένες.
Να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά, στο δημόσιο αλλά και στη πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις που να αποτελούν το αντίβαρο στις εξαγγελίες για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση μένει πιστή στη πρόσφατη ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε και δεν δέχεται επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου μνημονίου. Είναι κρίσιμες οι στιγμές και ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να αναφέρεται σε εύστοχες και λογικές διεκδικήσεις που θα έχουν λυτρώσει τη χώρα μας.
Η οικονομική ανεξαρτησία της πατρίδας μας δε θα επιτευχθεί μόνο μέσα από κλειστές συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις, αλλά θα προέλθει από επενδυτές που θα πιστέψουν στις αλλαγές που θα δουν και θα παροτρύνουν πολλούς να έρθουν στη φιλόξενη και επιχειρηματική Ελλάδα. Να ξηλώσουν κάθε παλιά νοοτροπία και αντίληψη που εξυπηρετούσε «κλειστές ομάδες» και να τολμήσουν το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, κάτω από αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις.
Οι σύμμαχοι κερδίζονται μέσα από τους αγώνες που δίνεις, δεν δωρίζονται. Η νέα κυβέρνηση να τολμήσει να αλλάξει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας, αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των οραμάτων της.
Η Ελλάδα να αποτελέσει το πρότυπο μοντέλο εξυγίανσης, με πολίτες που θα ζουν με αξιοπρέπεια και θα καινοτομούν. Το κλίμα μπορεί να αλλάξει με σκληρή προσπάθεια και έντονη διαπραγμάτευση. Οι εγωισμοί και τα συνθήματα οδηγούν στα άκρα και φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
Είμαστε στη κορύφωση της αντιπαράθεσης και θα κερδίσει όποιος πείσει τους εταίρους μας ότι μια ειρηνική επανάσταση θα αναγεννήσει την Ευρώπη προς όφελος των λαών της. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια του νέου μοντέλου που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρώπη.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος