Τι ισχύει για τις άγαμες θυγατέρες των ένστολων
Το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη χορήγηση συντάξεων στις άγαμες ενήλικες θυγατέρες των ενστόλων.
Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθέτηση των νέων κριτήριών είναι συνταγματική καθώς δεν παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.
Ισχύον καθεστώς (Δικαιούχοι-Εισοδηματικά κριτήρια-Νομοθεσία)
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων Δημοσίων Υπαλλήλων, Στρατιωτικών κ.λπ. Ο προσωπικός τους φορέας ασφάλισης δεν ενδιαφέρει.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Συνολικό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα τα 8.640 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο, η σύνταξη αναστέλλεται
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
‐ Άρθρο 9 του Ν. 3865/2010. ‐ Υποπαραγράφος Β5 του Ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4151/2013.
1. Έννοια
Πρόκειται για το δικαίωμα μεταβίβασης της σύνταξης του αποβιώσαντος γονέα ο οποίος εργαζόταν στο Δημόσιο στην άγαμη θυγατέρα αυτού. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών ο θεσμός πέρασε από την κατάργηση (άρθρο 9 του Ν. 3865/2010), στην επαναρρύθμιση του, θέτοντας όμως πλέον πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις (N.4093/2012, N. 4151/2013).
2.Δικαιούχοι
Τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις αυτές είναι μόνον οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες Δημοσίων Υπάλληλων, Στρατιωτικών, κ.λπ. οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Tο δικαίωμα αυτό άφορα σε όλες τις ενήλικες ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες, ανεξαρτήτως του Ασφαλιστικού Φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένες οι ίδιες. Συνεπώς, μπορούν να λάβουν τη σύνταξη αυτή ανεξάρτητα από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό στον οποίο είναι τα ίδια τα πρόσωπα ασφαλισμένα.
3. Ισχύον καθεστώς
Σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό καθεστώς, για τις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3865/2010, θεσπίζεται σε οριζόντια βάση ανώτερος μηνιαίος συντάξιμος μισθός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των επτακοσίων είκοσι (720 €) ευρώ. Σ
τις περιπτώσεις δε καταβολής σε δικαιούχο δύο (2) συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν και αυτή δεν επαρκεί, περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη.
4.Εισοδηματικά κριτήρια
Από το 2013 για την χορήγηση της σύνταξης λαμβάνονται υπ' όψη εισοδηματικά κριτήρια. Το συνολικό ετήσιο εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι τα 8.640 ευρώ. Επιβάλλεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στην καταβαλλόμενη σύνταξη μέχρι το ποσό των επτακοσίων είκοσι ευρώ (720 €), το οποίο και θα χορηγείται εφεξής στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες, χωρίς την ταυτόχρονη θέσπιση κάποιου ηλικιακού ή άλλου κριτηρίου. Έτσι στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από το ανωτέρω όριο, η σύνταξη αναστέλλεται.
5. Προϋποθέσεις για όσες πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης
Για όσες άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτή την ειδική κατηγορία, εισάγονται τα κατωτέρω κριτήρια:
Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από άλλη πηγή μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Από το 2013 η σύνταξη έχει άμεση σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.
πηγη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ