Στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος (pics)
Το συνέδριο επανεξέλεξε πρόεδρο για την επόμενη διετία τον Κώστα Τσέντα. Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε απολογισμός του έργου του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και των επιτροπών της, καθώς και έκθεση των δραστηριοτήτων των σωματείων.
Στην αναφορά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του οργανισμού στις διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση του κυπριακού στην Ουάσιγκτον κι αλλού και τη συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Επίσης στην συμβολή της ομοσπονδίας στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των σωματείων του, στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, την αλλαγή του καταστατικού για να μπορεί να συγκεντρώνει δωρεές που θα εκπίπτουν της φορολογίας και στο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης εδώ και στην Κύπρο.
«Η Ομοσπονδία χαίρει μεγάλης εκτίμησης εδώ και στην Κύπρο για το έργο που επιτελεί», είπε ο κ. Τσέντας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της νεολαίας, που πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των σωματείων μελών, ζητώντας από να ορίσουν τουλάχιστον δύο νεολαίους αντιπροσώπους, για να ενισχυθεί η νεολαία της Ομοσπονδίας, όπως διαβάζουμε στο greeknewsonline.com.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο, τον περασμένο Μάιο, όπου όλοι ενθουσιάστηκαν ελπίζοντας σύντομα να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι έκτοτε ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί.
Δυστυχώς, είπε, «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μια πάγια πολιτική για το κυπριακό η οποία είναι φιλοτουρκική. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται στο κογκρέσο» και εξήρε τη θετική συνεισφορά του γερουσιαστή Bob Menendez στη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου.
Αναφορικά με τις ενέργειες της παροικίας στις ΗΠΑ, ανέφερε ως πολύ σημαντικά την δημιουργία του οργανισμού HALC με την οικονομική στήριξη του ομογενή Νίκου Μουγιάρη ο οποίος ενεργοποιείται πολύ δραστήρια σε όλη την Αμερική και την πολύ στενή συνεργασία με τις οργανώσεις του Εβραϊκού λόμπι στην Αμερική με την κοινή προώθηση νέας νομοθεσίας για τη Κύπρο στο κογκρέσο και της ενεργειακής ατζέντας.
Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές δραστηριότητες τις οποίες θα έχουν με την Αρμενική κοινότητα στα πλαίσια των εορτασμών ης εκατονταετηρίδας από την γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και στη συνεργασία που αναπτύσσεται με την Κουρδική κοινότητα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ θα γίνει στις 4-5 Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στη Κύπρο και στις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές που έζησαν μαζί με τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα.
«Εδώ είπε κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα και μια συνεχή προσπάθεια» και αναφέρθηκε στην σημασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 16 Απριλίου η ηγεσία της ομογένειας στο Λευκό Οίκο και στην συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, μίλησε για ένα παράδοξοπου υπάρχει και ίσως συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας.
«Υπάρχει μια φοβερή ανωμαλία σε μεγάλη κλίμακα, αλλά δεν παύει να υπάρχει το θέμα του κυπριακού για 40 χρόνια, γιατί είναι μέρος και σύνδρομο μιας αρρώστιας που επικρατεί στο κόσμο που είναι η μη ίση μεταχείριση των αδικιών που υπάρχουν, και η Κύπρος είναι μέρος αυτής της αρρώστιας. Θα επιμείνουμε –είπε- για ανάγκη επίλυσης του κυπριακού γιατί θα είναι ένα δείγμα επιλύσεως και άλλων προβλημάτων.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, είπε πως μετά από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Biden στη Κύπρο υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που ενθουσίασαν όλους. Όμως σύντομα επήλθε απογοήτευση όταν οι Τούρκοι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου με το Μπαρμπαρός χωρίς να υπάρξουν οι αναμενόμενες ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εμείς, ως Αμερικανοί αναμέναμε κάτι περισσότερο από την αμερικανική πλευρά αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δύσκολα αλλάζει τη φιλοτουρκική του στάση. Ενώ όλος ο αμερικανικός τύπος αντιλαμβάνεται τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας, οι μόνοι που φαίνεται να μην το καταλαβαίνουν είναι ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Έντι Ζεμεντίδης διοργάνωσε επισκέψεις 40 νέων επαγγελματιών της Ομογένειας, οι οποίοι επισκέφθηκαν αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές για να συζητήσουν μαζί τους το κυπριακό πρόβλημα».
Εκτίμησε ότι η συνεργασία με την Εβραϊκή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και ως παράδειγμα έφερε είναι η κοινή επιστολή του ACJ και του HALC προς όλα τα μέλη του Κογκρέσου.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Γιώργος Σιακαλλή, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβυς Αικατερίνη Μπούρα, ο γενικός πρόξενος Βασίλης Φιλίππου κι ο επίσκοπος Σεβαστιανός.
Παρευρέθηκαν επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος κι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που συνοδεύουν τον κ. Καμμένο στις ΗΠΑ.