Οχρίδα:« Αλβανική, σλαβική ή βουλγαρική πόλη;»
«Αλβανική Οχρίδα»
Αφορμή στάθηκε ένα αλβανικό ντοκιμαντέρ, του καναλιού Top Channel από τον δημοσιογράφο Marin Mema, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Οχρίδα είναι αλβανική πόλη, που κάποτε ο πληθυσμός της, κατά 80 τοις εκατό ήταν αλβανικός, ενώ σήμερα είναι μόνο το 6%.
Ο Αλβανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι η πόλη είναι χτισμένη κατά το αλβανικό πρότυπο όπως είναι χτισμένο το Αργυρόκαστρο, ενώ τώρα τα πάντα στην πόλη αυτή είναι γραμμένα με το κυριλλικό αλφάβητο των Σλάβων.
Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, η πόλη κατοικούνταν από αλβανικό πληθυσμό, μουσουλμάνους, που έπεσαν θύματα της πολιτικής της αφομοίωσης των Σλάβων, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέφυγε στην Τουρκία.
Ο Marin Mema δηλώνει ότι οι κάτοικοι είναι 'Ορθόδοξοι Αλβανοί', που αποσιωπούν την πραγματική εθνική ταυτότητά τους και ακόμη το μοναστήρι που υπάρχει στην πόλη είναι των Αλβανών, αλλά τα αλβανικά στοιχεία του μοναστηριού καήκαν μαζί με τα βιβλία σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Βουλγαρική η Οχρίδα»
Από την άλλη, Βούλγαροι ευρωβουλευτές ισχυρίζονται ότι η Οχρίδα είναι μια βουλγαρική πόλη.
Το δημοσίευμα του σλαβικού των Σκοπίων, Dnevnik, που αναφέρει τις διεκδικήσεις από Αλβανούς και Βουλγάρους των ιστορικών ριζών της Οχρίδας
Ο ευρωβουλευτής Αγγέλ Τζιαμπάσκι του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND, που είναι γνωστός για την άρνηση του στη «μακεδονική» ταυτότητα των Σλάβων του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, όταν είδε ότι την ημέρα της γιορτής της «εξέγερσης του Ίλιντεν του 1903» να υψώνεται η βουλγαρική σημαία στο μοναστήρι της Οχρίδας του «Αγίου Ναούμ», έσπευσε να τονίσει ότι η ιστορία του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM, είναι μια ιστορία που συνδέεται αμετάκλητα με ιστορία του βουλγαρικού λαού.
Επίσης, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής, Αντρέι Κοβάτσεφ, σε συζήτηση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες- όπως γράφει η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων- η ιστορική Βουλγαρία εκτείνεται από την Οχρίδα και φθάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
«Αυτό», είπε, «καταγράφεται από Βρετανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα που ταξίδεψαν τον αιώνα αυτόν στην περιοχή των Βαλκανίων".
«Μάλιστα», γράφει η Dnevnik, «πέρυσι στη Σόφια άνοιξε μεγάλη έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων που πήρε ο βουλγαρικός στρατός από την Οχρίδα και άλλες σλαβικές πόλεις της περιοχής και η παραλίμνια πόλη παρουσιάζεται ως η έδρα της αυτοκέφαλης βουλγαρικής αρχιεπισκοπής.
αποδοση Βαλκανικό Περισκόπιο