Τόλμη για νέο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ευρωπαϊκή Ελλάδα
Τα σενάρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν, ενώ οι εταίροι μας φροντίζουν με τη στάση τους να δυναμιτίζουν τις διαβουλεύσεις.
Η χώρα θα έπρεπε να παράγει πλούτο ή στη χειρότερη περίπτωση να σχεδιάζει τη προσέλκυση νέων εσόδων και όχι να χάνει πολύτιμο χρόνο σε αδιέξοδες συζητήσεις.
Μένουμε πίσω και αφήνουμε κενά που καλύπτονται από τους ανταγωνιστές μας. Οι ανάγκες της αγοράς αυξάνουν, τα έσοδα μειώνονται και οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από το άγχος της απόλυσης ή στη καλύτερη περίπτωση της μείωσης του μισθού τους!
Οι ευελιξίες στη χάραξη πολιτικής έχουν ελαχιστοποιηθεί και οι πολίτες δε πιστεύουν σε τίποτε, αν δε δουν να έρχονται λεφτά από τους δανειστές μας.
Είναι ότι χειρότερο σε μια κρίσιμη περίοδο, που φιλοδοξεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει έσοδα από το τουρισμό και τις όποιες ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπροθέσμων, να βλέπει το λαό της να αντιδρά και να είναι εστιασμένη η προσοχή του μόνο στα γεγονότα της εκταμίευσης κάποιας δόσης….
Είναι μεγάλη υπόθεση οι πολίτες μιας χώρας να έχουν δυνατή ψυχολογία και να είναι έτοιμοι να δώσουν μάχες για το καλό της πατρίδας τους. Να πιστεύουν σε ωραία ιδανικά και να ξεπερνούν τον εαυτό τους για να τα πετύχουν. Σήμερα στην υπέροχη Ελλάδα μας το ηθικό του κόσμου είναι πεσμένο και η ελπίδα λέξη άγνωστη στο λεξιλόγιο του.
Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως μία οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά.
Στην αγορά απασχόλησης που δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, ο ιδανικός κατώτατος μισθός κυμαίνεται στο 50% του μέσου μισθού.
Χαμηλότεροι από το όριο αυτό μισθοί αποτελούν ένδειξη μονοπωλιακών τάσεων στην αγορά εργασίας που κρατούν τις αμοιβές χαμηλά, ενώ πάνω από το όριο αυτό παρεμποδίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έτσι θα μπορούσαν οι αρμόδιοι υπουργοί να είχαν ρυθμίσει το θέμα και να είχε επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία με τους «θεσμούς».
Να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να δράσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο πνεύμα του λαού. Σε κάθε σημείο του πλανήτη θα δούμε πετυχημένους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οφείλει η κυβέρνηση να εστιάσει στην αγορά, να καταργήσει τους περιορισμούς, αλλά και να μάθει από τους Ολλανδούς και τους Δανούς τι μπορεί να κάνει με το συνταξιοδοτικό. Θέματα που μέχρι σήμερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας τα προσέγγιζε θεωρητικά και τώρα καλείται να τα υλοποιήσει. Άραγε μπορεί; Είναι ακόμη ταμπού στη πατρίδα μας να αντιγράφονται πετυχημένα μοντέλα από άλλες χώρες.
Οι πολιτικές ανάπτυξης ωφελούν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, αρκεί να έχουν συνοχή, προγραμματισμό και ρεαλισμό. Η ανάπτυξη μπορεί είτε να βελτιώσει την κατάσταση μιας χώρας , είτε να δημιουργήσει συγκρούσεις όταν αποκλείονται ορισμένες κοινωνικές ομάδες απ΄αυτήν. Το βασικό όφελος της ανάπτυξης είναι η αύξηση της απασχόλησης.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί έμφαση στην καινοτομία, εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης και ειδικότερα στη χρηματοδότηση και στην ανεξαρτητοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης και να δίνονται κίνητρα στη νέα γενιά για να παραμείνει στη χώρα.
Το μέλλον προσκαλεί τους τολμηρούς και απομονώνει τους αδύναμους. Η Ελλάδα στη νέα ευρωπαϊκή εποχή καλείται να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου.