Εως και 5 δισ. ευρώ το κόστος ακύρωσης των ρωσικών Mistral για το Παρίσι
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα (14/5/2015) της γαλλικής εφημερίδας Le Point, σύμφωνα με το οποίο η 16η Μαΐου είναι η τελική ημερομηνία λήξης της "περιόδου χάρητος" για οποιαδήποτε προσωρινή καθυστέρηση της παράδοσης.
Εδώ και σχεδόν επτά μήνες η Μόσχα βρίσκεται σε αναμονή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της, μετά την ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στις 25 Νοεμβρίου για «αναβολή επ' αόριστον» της παράδοσης του πολυσυζητημένου γαλλικού ελικοπτεροφόρου πολεμικού πλοίου Mistral.
Σύμφωνα με την σύμβαση, η Ρωσία ανέμενε την παραλαβή του πρώτου από τα δύο Mistral, με το όνομα «Βλαδιβοστόκ», έως τις 14 Νοεμβρίου 2014. Ωστόσο, το Παρίσι ανέστειλε την τελευταία στιγμή την παράδοση, επικαλούμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή φούντωναν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και τη "στάση της στην ουκρανική κρίση".
Το δεύτερο Mistral, με το όνομα «Σεβαστούπολη», η κατασκευή του οποίου έγινε στα ναυπηγεία του Σεν Ναζάρ, αναμενόταν εντός του α' εξαμήνου του 2015.
Τα πλοία διαθέτουν δυνατότητες μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 70 τεθωρακισμένων οχημάτων και 450 στρατιωτών και επρόκειτο να ενισχύσουν το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Η συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011. Μετά το πέρας της 16ης Μαΐου, η Μόσχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Point, θα μπορεί να απαιτήσει τα νόμιμα, δηλαδή και το αρχικό ποσό των 1,2 δισ. της αρχικής σύμβασης που κατέβαλε η Ρωσία αλλά και την αποζημίωση που προβλέπει το συμβόλαιο σε περίπτωση αθέτησης.
Στην μαραθώνια συνέντευξή του τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως η Μόσχα δεν χρειάζεται καν να επιμείνει σε επιπλέον πρόστιμα:
«Εμείς απλά θέλουμε να καλυφθούν τα έξοδα στα οποία έχουμε ήδη προβεί, και ότι προβλέπει το συμβόλαιο, αφού τελικά τα πλοία δεν έχουν παραδοθεί. Το θέμα είναι όμως πως έχει πληγεί η αξιοπιστία της Γαλλίας ως σύμμαχος και εταίρος. Η αξιοπιστία του Παρισιού είναι πλέον αμφίβολη και εμείς ασφαλώς αυτό θα το λάβουμε υπόψη μας στο μέλλον».
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ