Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας επανεκκινεί τη χώρα

Η ένταση κορυφώνεται στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση αναζητά λύση που θα δίνει τέλος στο «μαρτύριο της σταγόνας». Η ρευστότητα στην αγορά έχει εξαντληθεί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ψάχνουν εναγωνίως οικονομική υποστήριξη από τις τράπεζες, που όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν, κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας επανεκκινεί τη χώρα

Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των πολιτών, να διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση και να εγγυάται την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων ζητηθούν.

Μέχρι σήμερα παρουσιάσθηκαν πολλές αστοχίες που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε μεγάλη κρίση, κι αντί να βγάλουν τη πατρίδα μας από τα αδιέξοδα έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί μια δέσμη μέτρων που θα έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, θα καταπολεμούν την ανεργία, θα ενισχύουν τις εξαγωγές, θα δημιουργούν προϋποθέσεις ποιότητας ζωής και θα ενθαρρύνουν το «επιχειρείν».

Η στιγμή της σκληρής διαπραγμάτευσης και των κόκκινων γραμμών ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα αποφασίζεται αν θα επιβιώσει μια χώρα και αν θα της αναγνωρίσουν το δικαίωμα της επανεκκίνησης της.

Η οικονομική διπλωματία ορίζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της θα είναι επιτυχημένα, αν υπάρχει ρεαλισμός και έξυπνοι ελιγμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει περαιτέρω πόρους μόνο αν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, ο κ. Γκάμπριελ απάντησε πως αυτό είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση, σε κάθε περίπτωση: «ένα τρίτο πακέτο για την Αθήνα είναι δυνατόν να δοθεί μόνο αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση λέγοντας πως «μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

Όπως επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, αν μια χώρα φύγει από την ευρωζώνη, ο υπόλοιπος κόσμος θα έβλεπε με διαφορετικό μάτι την Ευρώπη: «κανένας δεν θα είχε εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη αν διασπαστούμε στην πρώτη μεγάλη κρίση».

Αυτές οι σκέψεις του Γερμανού αξιωματούχου παρέχουν τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να συνάψει ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τους δανειστές μας, που θα έχει καλύτερους όρους και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά παραγωγικότητας και ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να διασφαλίζουν επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα κοινοτικά κονδύλια.

Η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο και οι εταίροι μας στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης οφείλουν να το αναπληρώσουν με γενναιόδωρο τρόπο.

Ζητούμε την διευκόλυνση να απαλλαγούμε από το άγχος των δυσβάστακτων χρεών και να επανακτήσουμε το δικαίωμα στη δημιουργία και στη συλλογική δουλειά.

Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος και ξέρει να αναγνωρίζει στάσεις και συμπεριφορές στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Η πατρίδα μας θα βρει το δρόμο της μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης που θα απογειώνει τις αξίες και θα εξαλείφει τις μετριότητες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή