Κοσμοσυρροή στο Φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας
Κυρίως όμως δεν έδειξαν να ανησυχούν οι χιλιάδες επισκέπτες του, κάθε ηλικίας, Ελληνες και μη, που πέρασαν από το φεστιβάλ για να απολαύσουν ελληνικά φαγητά και γλυκά, υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής, να διασκεδάσουν με τα παιχνίδια και το λούνα – παρκ και να αγοράσουν βιβλία και άλλα είδη που πωλούσαν οι εκθέτες.
Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο προϊστάμενος της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μαζί με τον π. Βασίλειο Λούρο, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της κοινότητας Μανώλη Δρίτσα, τον πρόεδρο της σχολικής Επιτροπής και γενικό συντονιστή του φεστιβάλ, Νίκο Ανδριώτη, η συμβολή του οποίου στη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι καθοριστική πριν ακόμα το ξεκίνημά του, και παρουσία αρκετών εθελοντών, αλλά και των πρώτων επισκεπτών.
Οπως επισήμανε ο π. Νεκτάριος, το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη δύο ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά και επί πολλά χρόνια, για την προετοιμασία του και την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του και οι οποίοι που έφυγαν από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, την Κατίνα Σταμάτη και τον Μιχάλη Τζάννο.
“Να παίρνουμε παράδειγμα από αυτούς που εργάστηκαν, για να αγωνιστούμε και εμείς. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και για την επόμενη γενιά, γιατί αυτό μας δίδαξαν με τον τρόπο τους”, τόνισε ο π. Νεκτάριος και ευχήθηκε σε όλους “Καλή δύναμη”. “Είναι τέσσερις ημέρες δύσκολες”, πρόσθεσε, “αλλά αυτό είναι που μας δένει μαζί, να αγωνιστούμε έναν καλό αγώνα, να έχουμε ένα όμορφο παζάρι και να περάσουμε καλά.”
Για πρώτη φορά φέτος οι εθελοντές που δούλεψαν στο κιόσκι των λουκουμάδων δεν είχαν κοντά τους την Κατίνα Σταμάτη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια ετοίμαζε με μεράκι τη ζύμη, σύμφωνα με μια συνταγή του αείμνηστου συζύγου της, από την ακριτική Σύμη. Το ίδιο και για τον Μιχάλη Τζάννο που πάντοτε προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά του.
“Μέχρι και τα τελευταία χρόνια επέμεναν να έρχονται στο φεστιβάλ και ήταν μεγάλη η αγάπη τους και η προσφορά τους”, τόνισε ο δικηγόρος Κώστας Ηλιάδης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος ηγήθηκε φέτος της επιτροπής του φεστιβάλ με συμπροέδρους τους κ.κ. Κυριάκο Σιδέρη και Ευάγγελο Χριστάκο.
Μιλώντας στη Greek News ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ότι σε μια συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, πριν από 41 χρόνια, τέθηκε η πρόταση να διοργανωθεί ένα ελληνικό φεστιβάλ. Είχαν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν, αλλά χωρίς επιτυχία. Κανείς βέβαια δεν πίστευε τότε ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1975, θα συνεχιζόταν με τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο πάθος για 40 και πλέον χρόνια για την υποστήριξη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.
“Για μένα αυτό είναι συγκινητικό, γιατί από μικρό παιδί θυμάμαι το φεστιβάλ”, τόνισε. Αλλωστε ήταν μόλις πέντε ετών, όταν διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ του Αγίου Δημητρίου. Εκτοτε, ήταν κάθε χρόνο εκεί, και στη συνέχεια, για πολλά χρόνια ένας από τους ακούραστους εθελοντές του.
Σ’ αυτή την ξεχωριστή επέτειο ήταν αφιερωμένες και οι φανέλες που φορούσαν οι εθελοντές του φεστιβάλ με το σύνθημα “1975 – 2015: Η παράδοση συνεχίζεται”.
“Είναι σημαντικό να το συνεχίσουμε για πολλά ακόμα χρόνια και αυτός είναι ο στόχος μας”, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, σημειώνοντας πως το φεστιβάλ πέρα από την οικονομική υποστήριξη που προσφέρει, φέρνει πιο κοντά την κοινότητα, καθώς όλοι οι οργανισμοί βοηθούν στην προετοιμασία του και όλοι εργάζονται μαζί για το καλό του Αγίου Δημητρίου”.
Ηταν μεγάλη η χαρά των εθελοντών και του κόσμου όταν το μεσημέρι της Κυριακής καλωσόρισαν στο χώρο του φεστιβάλ τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει και να χειροκροτήσει το πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το Χορευτικό του Λυκείου και να συγχαρεί τους διοργανωτές.
Το φεστιβάλ επισκέφθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, πρέσβης Γιώργος Ηλιόπουλος, αλλά και ο Επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός.