To ΠΝ στις εκδηλώσεις για την 191η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Η Κανονιοφόρος ΑΗΤΤΗΤΟΣ κατέπλευσε στις 7/6/2015 στην Κάσο.

To ΠΝ στις εκδηλώσεις για την 191η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Το πλοίο του ΠΝ συμμετείχε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στις εκδηλώσεις της 191ης επετείου ολοκαυτώματος της νήσου.

Χρονικό του Ολοκαυτώματος
Από την άνοιξη του 1824, με πρόσκληση του Σουλτάνου Μαχμούτ , στέλνεται στην Ελλάδα ο Ιμπραήμ, υιός του Τουρκαλβανού πασά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί, για να υποτάξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ήδη έχει κατασταλεί η εξέγερση στη Κρήτη, οι Τουρκικές και Αιγυπτιακές δυνάμεις ενώνονται. και είναι εμφανές πλέον ότι θα στραφούν εναντίον της Κάσου που ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος εμφανίζεται την 14 Μαΐου έξω από την Κάσο αλλά μετά από αντίσταση υποχωρεί και επανέρχεται την 27 Μαΐου ενισχυμένος με περισσότερα πλοία και στρατιώτες. Αρχηγός τους ο πρώην πειρατής Ισμαήλ Γιβραλτάρ με 45 πλοία και 4000 στρατιώτες που είχαν επικεφαλή τον Χουσεΐν Μπέη . Οι Κασιώτες ζητούν άμεσα βοήθεια από την κεντρική Κυβέρνηση και από την Ύδρα, αλλά τα προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να βοηθήσουν.

Έτσι οι ηρωικοί Κασιώτες που χωρίς πολλές σκέψεις, παρά μόνο με ένα πέταγμα ψυχής είχαν τολμήσει να δηλώσουν το παρόν στον αγώνα του Έθνους ,μένουν αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν τα αιμοβόρα ένστικτα των κατακτητών. Μετά από σφοδρούς ναυτικούς βομβαρδισμούς δύο ημερών ,ίσως και μετά από προδοσία ,200 Τούρκοι αποβιβάζονται σε αφύλακτο μέρος του νησιού, στην Αντιπέρατο, και ακολουθεί απόβαση 2000 στρατιωτών με επικεφαλή τον ίδιο τον Χουσεΐν.

Οι Κασιώτες αγωνιστές με αρχηγούς τους Μάρκο Μηλιαράκη και Ιωάννη Γρηγοριάδη, υποχωρούν στα ορεινά Τα ασκέρια των Τουρκαλβανών και Αιγυπτίων αρχίζουν την σφαγή, τις λεηλασίες ,τις καταστροφές, τους βιασμούς και τις αιχμαλωσίες.

Περίπου 2000 άτομα σκοτώθηκαν ,500 περίπου αιχμαλωτίστηκαν και αναγκάσθηκαν να μπουν στα Αιγυπτιακά πλοία, ενώ από τον άμαχο πληθυσμό που επέζησε από την σφαγή πουλήθηκαν 2000 άτομα σε σκλαβοπάζαρα. Μερικοί Κασιώτες και Κρητικοί μαχητές κατάφεραν να γλυτώσουν την σφαγή φεύγοντας με βάρκες .Ο Μάρκος Μηλιαράκης πιάστηκε ζωντανός ,αλλά μετά από αντίσταση σφαγιάσθηκε. Η αποφράδα ημέρα του ολοκαυτώματος της ηρωικής Κάσου , ήταν 7 Ιουνίου 1824.

Το υπερήφανο νησί, που με πόθο για λευτεριά σήκωσε το λάβαρο της εξέγερσης και με τα παράτολμα πλοία του σκορπούσε τον πανικό στο Αιγαίο ,είχε πλέον καταστραφεί. Ύστερα από τις σφαγές ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ έδωσε…. αμνηστία στους εναπομείναντες και έφυγε παίρνοντας ως λάφυρα τους σκλάβους και τα γερά πλοία των Κασιωτών, αφού αποχωρώντας κατέκαψε και τα ναυπηγία τους.

Όταν την 17 Ιουνίου έφθασε στο νησί ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Σαχτούρη, βρήκε μόνον αποκαΐδια και πτώματα

Πηγή Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή