Πούτιν: Στα 50 δισ. το εμπόριο όπλων της Ρωσίας
Ο ρωσικός εξοπλισμός αεροσκαφών έχει διατηρήσει την ηγετική θέση του στην αγορά, απολαμβάνοντας τις περισσότερες πωλήσεις σε άλλες χώρες το 2013 και το 2014. Οι μεγαλύτερες συμφωνίες έχουν συναφθεί για την προμήθεια των ελικοπτέρων.
Αναλυτικότερα, σε μια συνεδρίαση της στρατιωτικο-βιομηχανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ξένων κρατών, υπό την προεδρία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κατασκευαστές όπλων συνόψισαν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά το έτος 2014 και έκαναν μια πρόβλεψη για το 2015.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το τρέχον χαρτοφυλάκιο των όπλων κατά την εξαγωγή παραγγελιών έχει αυξηθεί κατά 1 δις. δολάρια και τώρα ανέρχεται σε περίπου 50 δις. δολάρια.
Ο όγκος των πραγματικών παραδόσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, και η χώρα έχει διατηρήσει εδώ και καιρό την «έντιμη» δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών όπλων, με μερίδιο 27%.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το 2014, η Συρία και η Βενεζουέλα άφησαν την λίστα με τους πέντε κορυφαίους αγοραστές, ενώ το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ εμφανίστηκαν σε αυτή τη λίστα. Με την τελευταία αυτή χώρα, πέρυσι η Ρωσία συνήψε πακέτο των συμβάσεων αξίας άνω των 4 δις. δολαρίων.
Το 2014, η χώρα ενίσχυσε επίσης τη θέση της στο Βιετνάμ, το οποίο έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς των ρωσικών όπλων και ήρθε δεύτερο μετά την Ινδία. Η Κίνα έχει πέσει σε αυτή την κατάταξη στην τρίτη θέση, συνεχίζοντας να μειώνει την εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα.
Το 2014, η Ρωσία εκπλήρωσε μια σύμβαση για την προμήθεια 63 Mi-17V-5 ελικόπτερων στο Αφγανιστάν (πελάτης ήταν οι ΗΠΑ). Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την παροχή των Mi-171-Sh ελικόπτερων στο Περού.
Το 2014, η Ρωσία άρχισε να εισέρχεται και να εδραιώνει τη θέση της στις νέες αγορές όπλων - στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Η ρωσική ηγεσία θεωρεί αυτές τις αγορές ως τις πλέον ελπιδοφόρες όσον αφορά τις πωλήσεις του εγχωρίως παραγόμενου εξοπλισμού. Η ρωσική παρουσία σε αυτές τις στρατιωτικές αγορές θα πρέπει μόνο να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Πέρσι, η Ρωσία εστίασε την προσοχή στη δημιουργία νέων μορφών αλληλεπίδρασης με τους πελάτες, τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων εξοπλισμού συμπαραγωγής. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η ετοιμότητα της Ρωσίας να δημιουργήσει κοινές επιχειρήσεις και να μοιράζεται μερικές αμυντικές τεχνολογίες με τις χώρες BRICS.
πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ