Β. Μάργαρης: Έλλειμμα υπευθυνότητας

Ο σημαντικότερος λόγος που βιώνουμε τη σημερινή κατάσταση, εστιάζεται στην έλλειψη υπευθυνότητας από όλους τους φορείς που συνθέτουν την Ελληνική Πολιτεία. Πρώτα απ’ όλα, από τους πολίτες με τη μειωμένη αίσθηση του κοινού καλού, από τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, από την πολιτική ηγεσία των πελατειακών σχέσεων και των ανύπαρκτων αντανακλαστικών, από το δικαστικό σύστημα που δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει το αίσθημα του δικαίου στην κοινωνία και τέλος από την ανεπαρκή επιχειρηματική μας κουλτούρα.

Παράλληλα βλέπουμε τα μέσα να θεοποιούν την αντίδραση για την αντίδραση και να αναπαράγουν συζητήσεις, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, για έναν πολύ απλό λόγο. Συζητάς όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και εδώ που έχουμε πλέον έρθει, οι λύσεις είναι ελάχιστες, ενώ αντίθετα ο μονόδρομος είναι η κύρια επιλογή.

Η άκριτη υιοθέτηση του «να φύγουν από δω» και το «όχι στο μνημόνιο» δεν πρόκειται να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου. Οι φασαρίες δε θα φέρουν περισσότερους τουρίστες και οι μεγαλοσχήμονες δηλώσεις προσβάλουν απλά τη νοημοσύνη όλων των υπόλοιπων Ελλήνων που εργάζονται, παράγουν, δημιουργούν, μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον.

Μπορούμε να διαβούμε στο μονόδρομο μπροστά μας με υπευθυνότητα, να επαναδιαπραγματευθούμε τις φορολογικές διαστάσεις του Μνημονίου που σκοτώνουν την ανάπτυξη, να δουλέψουμε για το καλό της χώρας μας και να αποκτήσουμε την αισιοδοξία της επόμενης ημέρας ;

Εάν δε μπορούμε, ας ζητήσουμε από τώρα συγνώμη από τα παιδιά μας. Για ότι συμβαίνει και ότι θα συμβεί, υπεύθυνοι είμαστε εμείς, για τις επιλογές μας, για τους πολιτικούς μας, για τα ήθη που έχουμε αποδεχθεί και αναδείξει.

Βασίλης Μάργαρης

Οικονομολόγος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή