Μετά το δημοψήφισμα το ΔΝΤ αναμένεται να αλλάξει στάση...
«Από κάθε άποψη, η Δευτέρα θα είναι μία διαφορετική μέρα», ήταν η απάντηση στελέχους του ΔΝΤ σε συνομιλητή του, ο οποίος ήθελε να πληροφορηθεί εάν το Ταμείο έχει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό για τους Θεσμούς.
Το στέλεχος πιστεύει ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει τις θέσεις του, και θα συνεχίσει να επιμένει «σε αδιέξοδες πολιτικές», όπως τις χαρακτήρισε, για την Ελλάδα. Στο ΔΝΤ εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σύντομα συμφωνία και υποστηρίζουν ότι λόγω του οικονομικού προβλήματος ούτε οι τράπεζες θα ανοίξουν, ούτε θα υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα για να αλλάξει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Επισημαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της νεότερης ιστορίας της και υπογραμμίζουν ότι την επομένη του δημοψηφίσματος τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν, αντίθετα θα αυξηθούν.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA ) και η ενημέρωση που ακολούθησε αναδεικνύουν λίγο-πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει το θυμό της για την απόφαση της Αθήνας να μην πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου.
Ετσι, στο τελευταίο Δ.Σ., φρόντισε να «τσιμεντώσει» τις συμμαχίες της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, καθώς φαίνεται να πιστεύουν στο ΔΝΤ ότι «πάνε σε πόλεμο». Η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της έχουν ανοίξει δύο μέτωπα, ένα με την Ελλάδα και ένα με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και δείχνουν αποφασισμένοι να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό, το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους θα αλληλοσυνδέεται, καθώς η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την αναδιάρθρωση και οι Ευρωπαίοι θα «αλλάξουν» τη χώρα μας, όπως επιθυμούν διακαώς, αλλά θα έχουν και άλλες απώλειες. Το μήνυμα του ΔΝΤ στην Ε.Ε., και ειδικά τις χώρες της Ευρωζώνης, είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν περισσότερα από τα δανεικά που έδωσαν στην Ελλάδα.
Το Ταμείο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ή υπόνοια ότι έχει αναμειχθεί σε οποιαδήποτε πολιτικό παιγνίδι. Όμως, πρώην στελέχη είπαν στο «ΕτΚ» ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε μία συνεργάσιμη κυβέρνηση και με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Τσίπρας δεν είναι. Βέβαια, μερικοί αξωματούχοι, όπως και Αμερικανοί διπλωμάτες, πιστεύουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επηρεάζεται από «ακραία στελέχη», τα οποία έχουν τη δυνατότητα να του αλλάζουν γνώμη τις πιο κρίσιμες πτυχές.
Στο Ταμείο αισθάνονται ότι από τον περασμένο Ιούλιο η χώρα εισήλθε σε μία πορεία στασιμότητας και αναποτελεσματικότητας, και ψέγουν κυρίως τον κ. Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζουν έλλειψη βούλησης για να υλοποιήσει τα στοιχειώδη απαιτούμενα του Προγράμματος. Ισχυριζονται ότι τους τελευταίους πέντε μήνες αυξήθηκε το χρηματοδοτικό κενό.
Μετά το δημοψήφισμα το Ταμείο αναμένεται να αλλάξει στάση και στο θέμα των επιθεωρήσεων. Θεωρούν τη διαδικασία των Βρυξελλών χρονοβόρα και αποτυχημένη και πιστεύουν ότι χωρίς επί τόπου αξιολόγηση οι εκθέσεις τους δεν θα είναι έγκυρες και οπωσδήποτε δεν θα είναι αποτελεσματικές.