Forbes: Η Ελλάδα είναι το κορίτσι που θέλαμε όλοι στο σχολείο και τώρα όλοι τη βρίζουμε

To Forbes κάνει μία ανάλυση της ελληνικής κρίσης, του πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε να αφορά όλο τον κόσμο, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Η συντάκτρια περιγράφει την κρίση σαν παραμύθι στο οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται ως το δημοφιλές, πανέμορφο κορίτσι που όλοι θέλαμε να βγούμε μαζί της ραντεβού στο σχολείο, αλλά τώρα, έπειτα από χρόνια πάλι ασχολούμαστε όλοι μαζί της, αλλά αυτή τη φορά για διαφορετικό λόγο: για τα σκάνδαλα που την ακολουθούν και το πόσο λάθος επιλογές έκανε στην ενήλικη ζωή της.

Το παραμύθι ξεκινά το 2001, όταν το όμορφο κορίτσι, προκειμένου να περάσει στις εξετάσεις για την είσοδό της στην «πριβέ λέσχη» του ευρώ, «“έκλεψε” λίγο ή και πολύ στα τεστ», αλλοιώνοντας τα οικονομικά της στοιχεία.

H Ελλάδα έκλεψε στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο του ευρώ και μετά έδωσε ένα κουλ πάρτι, τους Ολυμπιακούς.

Μάλιστα, προκειμένου να κρύψει τις αδυναμίες της, «όπως κάθε όμορφο, δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο νόμισε πως με το να οργανώσει ένα κουλ πάρτι θα τη βοηθούσε να στείλει στον κόσμο το μήνυμα πως όλα είναι εντάξει; Ποιο ήταν το πάρτι της Ελλάδας; Μα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004».

Και όπως γράφει η Αμερικανή οικονομική αναλύτρια μπορεί «όλοι να συμφώνησαν ότι ήταν ένα πραγματικά κουλ πάρτι, όμως όταν πήγαν σπίτι τους, η πραγματικότητα πως η ελληνική οικονομία ήταν ένα χάλι και πως δεν επρόκειτο να βελτιωθεί παρέμεινε».

Μετά το πάρτι, όλοι συνειδητοποίησαν το χάλι της ελληνικής οικονομίας

Επιπλέον, επισημαίνει πως και «το τρίο των οικονομικών θεσμών, γνωστό και ως Τρόικα, που επιστρατεύθηκε» για να σώσει το πάλαι ποτέ λαμπερό κορίτσι «δεν απέδωσε». Ακόμα και το PSI του 2012 δεν κατέστη ικανό να αποδώσει και «όταν έληξαν οι προθεσμίες (σ.σ. 30 Ιουνίου 2015), η Ελλάδα δεν είχε τα χρήματα να αποπληρώσει τα χρέη». Και «παρά τις υποσχέσεις της να μειώσει τις δαπάνες, η Ελλάδα απέρριψε το 2015 τα νέα μέτρα, γνωστά ως “μέτρα λιτότητας”, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και ουσιαστικά κατσάδιασε τη Γερμανία και τα άλλα πλουσιόπαιδα. Δεν ήταν και η καλύτερη κίνηση» εκ μέρους της.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «τώρα, η Ελλάδα ζητά μια νέα ευκαιρία», δηλαδή κι άλλα λεφτά, αλλά αυτή τη φορά «η Ευρωζώνη δεν το χάβει». Σε αυτό το σημείο, η ίδια η δημοσιογράφος του Forbes αναρωτιέται: «Γιατί οι άλλες χώρες δεν δείχνουν αυτή τη φορά συμπόνοια»; Για να δώσει μόνη της την απάντηση: «Οχι μόνο έχουν ενοχληθεί με την απροθυμία της Ελλάδας να συγκρατήσει τις δαπάνες, παρατήρησαν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα προς τα μπρος σε σχέση με την είσπραξη φόρων».

Μάλιστα, «εκτός από το πρόβλημα της είσπραξης των φόρων, υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία: η φοροδιαφυγή».

Ο υπόλοιπος κόσμος κρατά την αναπνοή του για το τι μέλλει γενέσθαι

Οσο για το αν η Ευρωζώνη «θα υποκύψει» απέναντι στην Ελλάδα και αυτή τη φορά, η Φίλιπς σχολιάζει πως «είναι δύσκολο κάποιος να το πει με σιγουριά». Ωστόσο, «κανείς δεν θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί».

Ετσι, κατά την αρθρογράφο του Forbes, υπάρχει η εξής ανησυχία αν επέλθει το Grexit: «θα μπορούσε να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρωζώνει δεν λειτουργεί» και αυτό «θα είχε σοβαρές συνέπειες», ενώ «ένα ακόμη πρόβλημα» θα ήταν ότι η Ρωσία θα έβγαινε κερδισμένη από μια διάσπαση της ευρωζώνης. Ετσι οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν σημαντικές» αν η Ρωσία βοηθούσε την Ελλάδα.

«Εκτός Ελλάδος, ο υπόλοιπος κόσμος κρατά την αναπνοή του για το τι θα συμβεί» σχολιάζει και αναφέρει στους Αμερικανούς αναγνώστες σε περίπτωση που αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τις ΗΠΑ η κατάληξη της κρίσης στην Ελλάδα, ότι «η ελληνική κρίση δεν επηρεάζει άμεσα χώρες εκτός ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και την ΗΠΑ, αλλά ο αντίκτυπος από μια ελληνική έξοδο και το τι αυτή θα σήμαινε για το ευρώ, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα, την παγκόσμια πολιτική και την αξία του δολαρίου. Για αυτό μιλούν όλοι για την Ελλάδα».

απόδοση:www.seleo.gr/

Σχετικές ειδήσεις