WSJ: Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα συμφωνία
Διαβάστε το άρθρο:
Γιατί είναι απαραίτητο το ταμείο;
Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρωζώνη έχουν παράπονα ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις για την πώληση στοιχείων, όπως απαιτείται από τις δύο προηγούμενες διασώσεις της και το ταμείο θα παρέχει κάποιες διαβεβαιώσεις σχετικά με αυτό το σκέλος των ελληνικών υποχρεώσεων. Αφού τα μετρητά από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν ως επί το πλείστον για την αποπληρωμή του χρέους, το ταμείο προσφέρει μια εξασφάλιση στο Βερολίνο ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν.
Πώς θα λειτουργήσει;
Η Γερμανία, σε ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο, πρότεινε το ταμείο να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και να διευθύνεται από το Ινστιτούτο για την ανάπτυξη, μια οντότητα που ελέγχεται εν μέρει από τη γερμανική κυβέρνηση.
Αυτό θα ήταν πολιτικό δηλητήριο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει ήδη μια δύσκολη δουλειά να «πουλήσε黨τη συμφωνία της Δευτέρας στην ελληνική κοινή γνώμη. Αντ “ αυτού, η Ευρωζώνη συμφώνησε το ταμείο να βρίσκεται στην Ελλάδα και να το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία «των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.»
Τι θα περιέχει το ταμείο;
Η δήλωση που εκδόθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αφήνει ορισμένα ερωτήματα αναπάντητα. Πρώτον, ποια περιουσιακά στοιχεία θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο ταμείο; Η δήλωση απαιτεί απλώς να «έχουν αξία». Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που συνεχίζεται, τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία είναι λιγοστά ενώ προφανώς σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως όμορφα νησιά και εθνικοί θησαυροί είναι εκτός ορίων.
Μία πιθανή πηγή για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι οι νέες τραπεζικές μετοχές που η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει με τα χρήματα που θα δανειστεί από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον άφησε να υπονοηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με το επιχείρημα ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τροφοδοτήσει το ταμείο με τα χρήματα που θα δανειστεί ούτως ή άλλως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Σε πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει τα περιουσιακά στοιχεία;
Η δήλωση αναφέρει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν κατά τη διάρκεια των δανείων από την Eυρωζώνη. Αυτό είναι καλή είδηση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα δάνεια μπορούν κάλλιστα να έχουν ημερομηνία λήξης μετά από 10 χρόνια ή και περισσότερο.