Πολεμικό Ναυτικό Ρωσίας: Το νέο προηγμένο σκάφος επικοινωνιών και αναγνώρισης «Γιούρι Ιβανόφ»
Eνα νέο υπερσύγχρονο σκάφος επικοινωνιών για την παρακολούθηση του αμερικανικού συστήματος “αντιπυραυλικής άμυνας” απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας.
Στα τέλη Ιουλίου, στη διάρκεια της σημαντικότερης γιορτής του ρωσικού Στόλου, την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στην κεντρική βάση του Στόλου της Βαλτικής υψώθηκε πανηγυρικά η σημαία με το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα (η σημαία του ρωσικού ΠΝ) στο σκάφος επικοινωνιών νέας γενιάς, «Γιούρι Ιβανόφ".
Το σύγχρονο πλοίο, μόλις είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τις απαραίτητες εργοστασιακές και κρατικές δοκιμές. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της μεταφοράς του σκάφους στη μόνιμη βάση του, σε μια από τις βάσεις του Βόρειου Στόλου στη χερσόνησο Κόλα.
Παρά το γεγονός ότι το «Γιούρι Ιβανόφ» θεωρείται σκάφος επικοινωνιών, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξελιγμένο πλοίο αναγνώρισης. Η αποστολή του είναι να διασφαλίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία, να υποστηρίζει τη διοίκηση επιχειρήσεων του στόλου, να συλλέγει πληροφορίες και ο ραδιο-ηλεκτρονικός πόλεμος. Ο κύριος σκοπός του «έξυπνου» σκάφους, είναι η παρακολούθηση των συστατικών στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Ο εξοπλισμός του είναι αρκετά προηγμένος, και μπορεί να ανιχνεύσει σήματα σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων καθώς και να προσδιορίσει την ακριβή θέση της πηγής που τα εκπέμπει.
Θαλάσσιος επιθεωρητής
Η ακριβής σύνθεση και ο τύπος του εξοπλισμού που βρίσκεται επί του σκάφους, δεν είναι γνωστά, λόγω της απόρρητης «εξειδίκευσης» του πλοίου. Γνωρίζουμε μόνο ότι στο «Γιούρι Ιβανόφ» έχει εγκατασταθεί μηχάνημα ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων ευρέως φάσματος για τον έλεγχο και την αναγνώριση Η/Μ σημάτων και σύστημα παρακολούθησης για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των ραδιοτεχνικών μέσων των δυνητικών εχθρών. Επίσης, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από πολυφασματικά συγκροτήματα πληροφοριών και μπορεί να παρακολουθεί ένα τεράστιο αριθμό σημάτων, διαφορετικών ισχύων, σε διαφορετικές περιοχές του φάσματος συχνοτήτων. Ο «χαϊ-τεκ» ρωσικός εξοπλισμός μπορεί όχι μόνο να εντοπίσει, αλλά και να αναλύσει την προέλευση των σημάτων.
Με άλλα λόγια, το νέο ραδιο-ηλεκτρονικό συγκρότημα θα εντοπίζει και θα παρακολουθεί τα στρατηγικά όπλα των ξένων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξεύσεων πυραύλων αναχαίτισης και βαλλιστικών πυραύλων-στόχων. Διαθέτει την ικανότητα παρακολούθησης ακόμα και των εκτοξεύσεων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ξεκινούν την πτήση τους από τα υποβρύχια, καθώς και εκτοξεύσεων διαστημικών πυραύλων-φορέων. Από το «Γιούρι Ιβανόφ» θα είναι αδύνατο να ξεφύγουν του εντοπισμού ακόμα και οι δοκιμές των πιο εξελιγμένων υποδειγμάτων στρατηγικών όπλων, σε περίπτωση που θα τις διεξήγαγαν ξένες χώρες. Τίποτα δεν ξεφεύγει από τα «ραντάρ» του νέου συγκροτήματος: Υπερηχητικά αεροσκάφη, στρατηγικά όπλα ακριβείας, όπως κατευθυνόμενα πυραυλικά βλήματα κρουζ διαφόρων τύπων, κ.ά. Το προηγμένο σύστημα «βλέπει» τα πάντα και προειδοποιεί έγκαιρα για τις απειλές τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση.
Κληρονόμος του σοβιετικού «διαστημικού στόλου»
Το «Γιούρι Ιβανόφ» δεν είναι το μόνο πλοίο αναγνώρισης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. «Στην εποχή της ΕΣΣΔ, υπήρχαν επίσης «κατασκοπευτικά» πλοία. Κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», αυτά έπλεαν στα διεθνή ύδατα και διεξήγαγαν αναγνωριστικές ενέργειες κοντά στις περιοχές των ασκήσεων των δυνητικών τους αντιπάλων», εξήγησε ο συντάκτης της εφημερίδας «Νεζαβίσιμογιε Βογιέννογιε Ομποζρένιγιε» («Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση»), Βλαντίμιρ Στσερμπακόφ.
Στο σοβιετικό ΠΝ παρόμοιες αποστολές εκτελούσαν τα σκάφη καταγραφής πληροφοριών και αναγνώρισης, τα οποία είχαν σαν αποστολή τους την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παραμέτρων της πτήσης βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορα τμήματα της τροχιάς τους. Τα πλοία αυτά, εκτός από τις εκτοξεύσεις των ρωσικών πυραύλων, παρακολουθούσαν προσεκτικά και τις εκτοξεύσεις ξένων διαστημικών σωμάτων. Στη δεκαετία του 1960, τα πλοία μπορούσαν να παίρνουν πληροφορίες σχετικά τις αμερικανικές πυρηνικές εκρήξεις σε μεγάλα ύψη. Αυτά τα σκάφη, οι ειδικοί τα ονόμασαν επίσης «διαστημικό στόλο» της ΕΣΣΔ.
Από τα συγκεκριμένα πλοία, έχει παραμείνει σε υπηρεσία μόνο ένα, το «Μάρσαλ Κριλόφ». Το 1998, το «Μάρσαλ Κριλόφ» μετατράπηκε επίσημα σε σκάφος επικοινωνίας. Το 2012, αναβαθμίστηκε και τώρα συνεχίζει να παρακολουθεί τις ρωσικές πυραυλικές δοκιμές του Πολεμικού Ναυτικού και να διασφαλίζει τις δοκιμές των διαστημικών σκαφών και των πυραύλων-φορέων.