Έξοδος από την οικονομική κρίση της Ελλάδος
Του Αλέξανδρου Παπακυριακόπουλου
Αυτό μας αποδεικνύει ότι η κατεύθυνση την οποία ακολουθούμε θα μας οδηγήσει ξανά σε νέα αδιέξοδα. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Οι αιτίες είναι πολλές. Άλλες αφορούν το παγκόσμιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον, καθότι η κρίση δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό προνόμιο και άλλες αφορούν αποκλειστικά τις δικές μας κρατικές και διοικητικές αδυναμίες.
Θα συμφωνήσω στο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μας υποστήριξαν ακριβώς, όπως θα υποστήριζε ένας φίλος έναν φίλο του σε δυσμένεια, διότι όταν δανείζεις έναν φίλο με ψηλά επιτόκια, αυτό είναι επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος και όχι βοήθεια. Θα συμφωνήσω στο ότι οι Γερμανοί θα έπρεπε να θυμηθούν την ευνοϊκή μεταχείριση που έτυχαν μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο με τη διαγραφή του χρέους τους, το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές αποζημιώσεις κλπ. Θα συμφωνήσω επίσης ότι οι Γερμανικές εταιρίες διέφθειραν Έλληνες «πολιτικούς» με σκοπό την κερδοφορία τους (η οποία επέφερε ευημερία στον Γερμανό πολίτη υποθηκεύοντας μελλοντικά την ευημερία του Έλληνα πολίτη), γεγονός που τις καθιστά εξίσου ένοχες με τον διεφθαρμένο Έλληνα πολιτικό.
Αλλά θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε: Αν μας επέστρεφαν τα χρωστούμενα και μας έδιναν και άλλα τόσα, θα σωζόμασταν αλήθεια? Είμαι σίγουρος πως όχι. Αντιθέτως μάλλον κακό θα μας έκαναν. Και ο λόγος είναι ο εξής: Θα ήταν σαν να έδινες μια κληρονομιά πολλών εκατομμυρίων σε έναν δύστυχο νέο εθισμένο στην ηρωίνη… Θα τα έτρωγε σε δόσεις… Όπως είπε και ο μεγάλος Ισπανός φιλόσοφος George Santayana : όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την επαναλαμβάνει. Με άλλα λόγια επειδή ο Έλληνας έχει μάθει να ξεχνά εύκολα, παίρνοντας όλα αυτά τα χρήματα, θα ξεχνούσε τα δεινά που πέρασε και θα επαναλάμβανε τα ίδια λάθη: Άκρατες σπατάλες, μίζες, απάτες από τους συνήθεις καταχραστές στο δημόσιο και φοροδιαφυγή με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.
Συμπεραίνω λοιπόν, ότι καλώς κάνουν οι Γερμανοί και δεν μας δίνουν αυτά που μας χρωστούν με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας του Ελληνικού κράτους (βέβαια αυτοί το κάνουν λόγους ιδίου συμφέροντος και για να μην ανοίξουν τον ασκό του Αίολου για διεκδικήσεις άλλων κρατών.).
Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από εμφανές, ότι πρέπει πρώτα εμείς να διορθώσουμε τις δικές μας αδυναμίες και να λάβουμε ριζοσπαστικά και πρωτοφανή μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα 4ετιας, μέτρα τα οποία όμως θα μας οδηγήσουν με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την κρίση.
Προτεινόμενα Μέτρα
Άμεση κατάργηση του χρήματος στη φυσική του μορφή
Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, την εγκληματικότητα σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.
Θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά σε ένα τουριστικό νησί όπως η Μύκονος, όπου όλα τα καταστήματα, επιχειρήσεις κλπ θα προμηθευτούν ένα μηχάνημα από την τράπεζα της Ελλάδος το οποίο θα δέχεται μια ειδική κάρτα μετρητών της τράπεζας της Ελλάδος. Όποιος λοιπόν τουρίστας καταφθάνει στο νησί με ένα κρουαζιερόπλοιο πχ, θα περνά από ένα ειδικό τελωνείο, στο οποίο θα παραδίδει τα μετρητά που θέλει να ξοδέψει σε φυσική μορφή και θα λαμβάνει αντί αυτών, την κάρτα της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα έχει τη δυνατότητα να «φορτώνεται» με το αντίστοιχο ποσό που παρέδωσε και τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη, ώστε ακόμα και να του την κλέψουν να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλον. Αφού λοιπόν πάει την βόλτα του στο νησί θα πραγματοποιεί τις αγορές του από τα καταστήματα με τη χρήση αυτής της κάρτας και επιστρέφοντας στο πλοίο, θα διαβάζεται το υπόλοιπο της κάρτας και θα του επιστρέφεται στη φυσική του μορφή. Αντίστοιχα το μηχάνημα του καταστήματος, θα αποδίδει αυτόματα το ΦΠΑ και θα παρακρατεί προκαταβολικά τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος του καταστηματάρχη, πιθανότατα με μια μικρή προμήθεια υπέρ του κράτους σε κάθε συναλλαγή της τάξεως των 5 λεπτών.
Αφού λοιπόν δοκιμαστεί μια σεζόν και αξιολογηθεί η λειτουργία του ως μέσον αποτροπής της φοροδιαφυγής, θα μπορούσε μετά να εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά και αργότερα σε όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες! Ο καθένας λοιπόν θα έχει μια κάρτα υψηλής ασφάλειας, η οποία θα περιλαμβάνει τα προσωπικά του στοιχεία και μια φωτογραφία βιομετρικών χαρακτηριστικών στη μνήμη της, ούτως ώστε ακόμα και αν κλαπεί να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κλέφτη. Η πρόβλεψη μου είναι ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη καθότι κανείς δε θα μπορεί να φοροδιαφύγει και συνάμα θα υπάρξουν παράπλευρες ευεργετικές συνέπειες: Οι ληστείες θα εκλείψουν και ο πολίτης θα μπορεί να κοιμάται πάλι ήσυχος με την πόρτα ανοιχτή που συνεπάγεται ότι δε θα φεύγουν κλεμμένα χρήματα σε χώρες του εξωτερικού, πράγμα καλό και για την οικονομία. Αυτό το γεγονός θα οδηγήσει και σε μείωση των δαπανών για τη δημόσια ασφάλεια. Το εμπόριο ναρκωτικών θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα και νεολαία χωρίς ναρκωτικά είναι παραγωγική νεολαία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Το λαθρεμπόριο θα εκλείψει και αυτό θα εκτινάξει επίσης τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Επίσης θα εκλείψει και η παράνομη απασχόληση. Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα έναν αποτρεπτικό προορισμό για λαθρομετανάστευση, θα σταματήσει την εκμετάλλευση παράνομων μεταναστών καθότι θα πρέπει να προσλαμβάνονται νόμιμα και θα κινητροδοτήσει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανθρώπους που ήδη έχουν την Ελληνική υπηκοότητα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την ευεργετική επίδραση που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα τα οδηγήσει εκτός του κινδύνου της κατάρρευσης… Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι με αυτό τον τρόπο, όλες οι δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών θα είναι ελεγχόμενες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι σπατάλες σε υπέρογκες προμήθειες , οι μίζες και τα φακελάκια (πχ στα νοσοκομεία) που μας χρεοκόπησαν.
Διαμόρφωση μισθών Δημοσίων Υπαλλήλων και συντάξεων Σημοσίου ανάλογα με το προσωπικό προφίλ του κάθε υπάλληλου και συνταξιούχου
Ως γνωστόν το όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου από διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, γύρισε τη χώρα στην εποχή του λίθου από οικονομική άποψη.
Καθαρίστριες με μισθό διευθυντή ιδιωτικής επιχείρησης οι οποίες δεν τηρούσαν ποτέ τις προβλεπόμενες μέρες εργασίας τους, επιδόματα για καυσόξυλα, συντάξεις σε τυφλούς που έβλεπαν και λοιπά νοσηρά φαινόμενα διέλυσαν την Ελληνική οικονομία.
Πρέπει να επιβληθεί άμεσα κλιμακωτό μισθολόγιο και να οριστούν συντάξεις, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες διαβίωσης του καθένα. Οι ανάγκες αυτές θα αξιολογούνται μοναχά από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, την επικινδυνότητα της εργασίας του και το βαθμό ευθύνης που κατέχει στην υπηρεσία του. Λαμβάνοντας υπ όψιν το πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με το ρίσκο που έχει ο ιδιωτικός υπάλληλος να χάσει τη δουλειά του ανά πάσα στιγμή, θα πρέπει άμεσα αυτή η κοινωνική αδικία να διορθωθεί.
Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει μια διαβάθμιση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ως εξής:
- Υπάλληλοι γραφείων σε δημόσιες υπηρεσίες (όχι διευθυντές) χωρίς τέκνα 700 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα αυξάνεται με 200 ευρώ για κάθε τέκνο, ουτως ώστε να κινητροδοτειται η καταστολή της υπογεννητικότητας στη χώρα μας ,η οποία απειλεί μελλοντικά όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
- Υπάλληλοι γραφείων σε δημόσιες υπηρεσίες με διευθυντική θέση χωρίς τέκνα 1300 ευρώ με αντίστοιχα 200 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Υπάλληλοι σε σώματα ασφαλείας που διατρέχουν κίνδυνο (πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών, λιμενικοί, αστυνομικοί περιπολίας – ματ κλπ ) εξαιρούνται ρητά οι υπάλληλοι σωμάτων ασφαλείας που κάθονται σε γραφεία για τη διεκπεραίωση διοικητικών εργασιών οι οποίοι θα πρέπει να αμείβονται όπως οι ως άνω αναφερόμενοι.
- Αστυνομικοί – πυροσβέστες – λιμενικοί 1000 ευρώ το μήνα πλέον 200 ευρώ για κάθε τέκνο και 100 ευρώ ανά επιπλέον βαθμό.
- Πιλότοι πολεμικής αεροπορίας 2000 ευρώ το μήνα πλέον 200 ευρώ ανά τέκνο.
- Στους ως άνω μισθούς απαγορεύεται η προσθήκη οποιουδήποτε επιδόματος πέραν του επιδόματος τέκνων.
- Οι μισθοί αυτοί εφόσον αποδειχτεί ότι βοήθησαν το δημόσιο στη μείωση των εξόδων, θα πρέπει να διατηρηθούν για 4 χρόνια.
Συντάξεις: Πλήρης εξομοίωση συντάξεων στα 700 ευρώ για όλους για 4 χρόνια, οπότε μετά θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου. Οι συντάξεις αυτές δεν θα έπρεπε να προσαυξάνονται με κανένα επίδομα, παρά μόνο για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ανήλικα παιδιά υπό την αποδεδειγμένη κηδεμονία τους (πχ παιδιά που έχασαν γονείς από αστάθμητα αίτια και μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά τους) 200 ευρώ πλέον για κάθε τέκνο. Όποιος πιστεύει ότι αυτό το μέτρο τον αδικεί, να του θυμίσουμε, ότι τα παιδιά του σήμερα, πληρώνουν τα παράλογα επιδόματα που ελάμβαναν, τους υψηλούς μισθούς, τους μισθούς σε θέσεις του δημόσιου που δε θα έπρεπε να υπάρχουν τα παράλογα ψηλά εφάπαξ, τα οποία ουδέποτε κρατηθήκαν λογιστικά από τους μισθούς τους κλπ. Τώρα θα πρέπει λοιπόν να «βάλουν πλάτη» για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, έστω μόνο για 4 χρόνια.
Τα παραπάνω ασφαλώς αφορούν και τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α όπου εκεί παρατηρούνται μισθολογικά «όργια».
Αναδρομική απονομή δικαιοσύνης
Για να μπορέσει ένα κράτος να επιβάλλει μέτρα στους πολίτες του, θα πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ότι περιβάλλονται πλέον από ένα κράτος δικαίου που τιμωρεί με σκληρό τρόπο την παρανομία. Αναφέρθηκα στην εισαγωγή μου στον Santayana. Και αυτή η φράση του είναι το κλειδί αυτής της παραγράφου. Η καινούρια κυβέρνηση οφείλει αν θέλει να μακροημερεύσει να δημιουργήσει ένα αμείλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τους παραβάτες του παρελθόντος κάθε είδους αλλά και να προβεί σε μια εκστρατεία αποδόμησης ιερών τεράτων της πολίτικης του παρελθόντος τα οποία έβλαψαν τον τόπο είτε με δόλο είτε με την ανεπάρκεια τους και όμως μνημονεύονται ως μεγάλοι και τρανοί προσδίδοντας λάθος κοινωνικά πρότυπα στο μέσο Έλληνα πολίτη. Η φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου, ήταν μια καλή αρχή, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια. Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν ένας ιδιώτης ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα του υπουργείου αμύνης και να μπει μέσα να το λεηλατήσει μόνος του. Ανήκε σε μια παράταξη πολιτική, κάποιος του έδωσε αυτό το πόστο, είχε πολίτικο προϊστάμενο που όφειλε να τον επιβλέπει, και συνυπογράφοντες στο ΚΥΣΕΑ που θα έπρεπε να προσέχουν τι υπογραφούν, ειδικά όταν αφορά την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε κάποιοι είτε να ελεγχτούν για πιθανή συνενοχή, είτε να υποχρεωθούν νομικά να απολογηθούν δημοσίως για την ανικανότητα τους? Είναι ιστορική και ηθική υποχρέωση του θεσμικού κράτους να αποδομήσει αυτούς τους ανίκανους η ένοχους ανθρώπους προκειμένου να μην επαναλάβουν οι επόμενες γενιές πολιτικών τα ίδια λάθη. Η δυσκολία σε αυτό το εγχείρημα, είναι η συνομωσία της σιωπής των μετρίων συνενόχων. Είναι εμφανές ότι κανείς δε λέει για τον άλλον, για να μη του βγουν τα δικά του άπλυτα στη φόρα. Κατά αυτό τον τρόπο, καθίσταται αναγκαίος ο εξαγνισμός της πολίτικης ζωής του τόπου από πολιτικούς - λευκά χαρτιά, με άσπιλο παρελθόν που δεν μπορούν να εκβιαστούν.
Άμεσο έλεγχο της περιουσίας δημοσίων υπαλλήλων εν ενεργεία η συνταξιούχων, που έχουν διατελέσει σε θέσεις του δημόσιου «υψηλού κινδύνου» για τέλεση παρανόμων συναλλαγών:
- Όλοι οι διευθυντές προμηθειών δημοσίων υπηρεσιών και οι συνυπογράφοντες με αυτούς.
- Εξεταστές για διπλώματα οδήγησης.
- Εφοριακοί ελεγκτές
- Υπεύθυνοι έγκρισης επιδοτήσεων
- Γιατροί δημόσιου.
- Υπαλλήλους που είχαν τη δυνατότητα εγκρίσεων συντάξεων και επιδομάτων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ και συνυπογράφοντες.
- Όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εκταμίευσης, η παροχής βεβαίωσης, διπλωμάτων, πιστοποιήσεων κλπ.
- Και φυσικά όλοι οι πολιτικοί που διατελέσαν υπουργοί και υφυπουργοί.
Αν λοιπόν ελεγχτούν οι ως άνω και διαπιστωθεί αναντιστοιχία αποδοχών και περιουσίας, θα πρέπει ολόκληρη η περιουσία τους να κατάσχεται υπέρ του Ελληνικού δημόσιου ΑΜΕΣΑ, με εξαίρεση τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν αποδεδειγμένα από τους προγόνους τους και φυσικά να επιβαρύνονται με τις λοιπές νομικές συνέπειες.
Ας μην ξεχνούμε ότι οι ως άνω παραβάτες και οι παράνομες πράξεις τους οδήγησαν στην αυτοκτονία χιλιάδων συμπολιτών μας στα χρόνια της κρίσης.
Με αυτό τον τρόπο, το δημόσιο θα λάβει έσοδα από τις κατασχέσεις των παραβατών, θα παραδειγματίσει του νέους για το ότι η περίοδος της ατιμωρησίας τελείωσε αλλά το πιο σημαντικό είναι το ψυχοτεχνικό σκέλος: θα πείσει τον πολίτη ότι η δικαιοσύνη επανήλθε σε αυτή τη χώρα και ο πολίτης θα μπορέσει να δεχτεί μέτρα λιτότητας, γιατί πλέον θα έχει εμπιστοσύνη στο κράτος.
Ανάπτυξη
Άμεση αξιοποίηση όλων των πόρων της χώρας με στόχευση στην αποκέντρωση της οικονομίας.
Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με την άμεση αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει κερδοφόρων πόρων του κράτους.
Άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας και λοιπών ορυκτών.
Άμεση αξιοποίηση των ανέργων πολιτών σε συνδυασμό με τα ανενεργά αγροτεμάχια που ανήκουν στο δημόσιο αλλά και την Εκκλησία. Ένας τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν να δημιουργηθεί μια κρατική αγροτική επιχείρηση, η οποία θα εκμεταλλευτεί όλα τα ανεκμετάλλευτα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια του δημόσιου αλλά και της εκκλησίας, δίνοντας δουλειά αντί για επίδομα ανεργίας σε ανθρώπους που αδυνατούν να βρουν εργασία. Ένας άνθρωπος λοιπόν με καταγωγή πχ από την Καρδίτσα από ένα χωριό το οποίο πλέον έχει πολλά ακατοίκητα σπίτια θα μπορεί να λαμβάνει ένα δημόσιο αγροτεμάχιο με τη μορφή δανεισμού από το κράτος, εξοπλισμό και εκπαίδευση επίσης από το κράτος σε συνδυασμό με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να προβεί σε καλλιέργεια και παράγωγη συγκεκριμένου προϊόντος ανάλογα το κλίμα και την περιοχή. Το προϊόν αυτό θα πωλειται από την κρατική επιχείρηση είτε στην εγχώρια αγορά (σε θεμιτές τιμές που δε θα θίγουν - βλάπτουν τον ιδιώτη αγρότη), είτε με διακρατικές συμφωνίες στο εξωτερικό. Στον αγρότη θα αποδίδεται ένα κέρδος από το οποίο θα παρακρατείται αρχικά το έξοδο απόσβεσης του εξοπλισμού που του χορηγήθηκε και μόνον. Δεν θα του παρακρατείται κόστος αγροτεμαχίου καθότι εφ όσον είναι περιουσία του δημόσιου, είναι και δικιά του περιουσία! Σε ότι αφορά τη διαμονή του, οι έχοντες ακίνητα σε χωριά πλησίον του εν λόγω αγροτεμαχίου (εάν ο ίδιος ο αγρότης δε διαθέτει κάποιο), θα μπορούν να τα παραχωρούν για χρήση και μόνο, εξαιρούμενα από οποιαδήποτε χρησικτησία στην κρατική αγροτική εταιρία, με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας τους, συν το όφελος από τη μετατροπή ενός ακινήτου που ρημάζει σε ένα κατοικήσιμο ακίνητο.
Με αυτό τον τρόπο αντί να χαρίζει το κράτος επιδόματα ανεργίας, μετατρέπει τον άνεργο σε ενεργό, παραγωγικό πολίτη, αποκτά έσοδα από την πώληση των προϊόντων, και το πιο σημαντικό… Αποκέντρωση… Αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων, μείωση του κόστους λειτουργία των μεγάλων δήμων, βελτίωση της ποιότητας ζωής και επαναφορά της ζωής στην ύπαιθρο.
Αίτηση στους Ευρωπαίους εταίρους μας για παροχή προσωρινού φορολογικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην Ελληνική οικονομία με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη διευκόλυνση διάθεσης Ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά, μέχρι να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία. Αναλυτικότερα:
Μείωση του ΦΠΑ των Ελληνικών προϊόντων στις αγορές των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να γίνουν προτιμητέα από τον Ευρωπαίο καταναλωτή για όσο διαρκεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Να επιτραπεί στην Ελλάδα κατά εξαίρεση να επιβάλλει χαμηλότερη φορολογία σε ξένες βιομηχανίες οι οποίες δεν θα έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα με Ελληνικές βιομηχανίες, προκειμένου να γίνει η χώρα μας ελκυστικός τόπος για το στήσιμο εργοστασίων βιομηχανίας και επιβολή επίσης υποχρεωτικών επενδύσεων για 5 χρόνια σε βιομηχανίες οι οποίες στο παρελθόν αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς κατά της Ελλάδος όπως πχ η Siemens και η Rheinmetal, χωρίς καμία φορολογική εύνοια.
Εάν επιτευχτεί κάτι τέτοιο, πέραν των προφανών οικονομικών ωφελημάτων για την Ελληνική οικονομία έστω και για ένα διάστημα 4ετιας, η Ελλάδα θα δείξει στους εταίρους μας, ότι είμαστε πρόθυμοι να τους ξεχρεώσουμε, χωρίς κόλπα, αρκεί και αυτοί να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να κάνουν μια ολιγοετή εξαίρεση για τη χώρα μας η οποία ουτως η άλλως αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση από οικονομικής απόψεως. Κατά συνέπεια θα αποκατασταθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Ε.Ε και ο θεσμός της θα ενισχυθεί μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, σε μια περίοδο που ο θεσμός της Ε.Ε περνά σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και αμφισβήτησης από το μέσο πολίτη.
Ορθολογιστική φορολόγηση τροφίμων και άλλων προϊόντων με έμφαση στις παράπλευρες συνέπειες αυτής
Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για τη φορολόγηση στα τρόφιμα… Αν η φορολόγηση αυτή αποκτούσε μια λογική, μια εναλλακτική οπτική με γνώμονα τις συνέπειες που έχει αποτρέποντας η προτρέποντας στην κατανάλωση συγκεκριμένων αγαθών στην υγεία του κόσμου, τότε θα ανακαλύπταμε πόσο απλό είναι να:
- Καταργήσουμε τον ΦΠΑ τελείως σε αγροτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως η ντομάτα, το κολοκύθι, τα όσπρια, την πατάτα κλπ τα φρούτα ευρείας κατανάλωσης όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια κλπ (αποδεδειγμένα ωφέλιμα για την υγεία.).
- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ από θαλασσινά χαμηλού κόστους και υψηλής ωφέλειας για την υγεία, όπως πχ ο γαύρος και η σαρδέλα (πλούσια σε Ω3 λιπαρά)
- Να μειωθεί ο φόρος στο κόκκινο κρασί. (αποδεδειγμένα ωφελεί την υγεία σε μικρή κατανάλωση)
- Να διπλασιαστεί ο φόρος σε όλα τα ερυθρά κρέατα, λιπαρά τυριά, αλλαντικά, πίτσες, χάμπουργκερ και λοιπές αποδεδειγμένα βλαπτικές τροφές, «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα
- Στα εστιατόρια να επιβάλλεται έξτρα φόρος στα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο τηγάνι, προκειμένου να ωθούν τον κόσμο πχ στην ψητή ή τη βραστή πατάτα αντί για την τηγανιτή.
- Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε τρόφιμα - ποτά πολυτελείας (χαβιάρι, σαμπάνια πχ), ο οποίος θα αποδίδεται προς ενίσχυση συσσιτίων και κοινωνικών παντοπωλείων. Έτσι ο έχων που θα θέλει να τα απολάυσει θα έχει τη χαρά να ξέρει ότι ταυτόχρονα μια φτωχή οικογένεια θα πάρει ένα πακέτο μακαρόνια από το φόρο του.
Με αυτόν το τρόπο, δεν θα είχε το κράτος φορολογική απώλεια καθότι μειώνοντας το φόρο σε κάποια τον αυξάνεις σε κάποια άλλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ωθεί τον πολίτη σε μια υγιεινή διατροφή, και αυτό σημαίνει λιγότερα προβλήματα υγείας στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια ελάφρυνση του τομέα της υγείας από σημαντικά έξοδα νοσηλείας. Αν αυτό συνδυαστεί μα την άμεση κατάργηση των βλαπτικών σνακ(γαριδάκια πχ) και των αναψυκτικών από τα κυλικεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την άμεση αντικατάσταση τους με σνακ δημητριακών, φρούτων και χυμών, θα δημιουργήσει μια νέα επερχόμενη γενιά πολιτών με λιγότερα προβλήματα υγείας άρα και μειωμένων εξόδων για την υγεία από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ελεύθεροι Επαγγελματίες
Θεωρώ και όχι αδίκως ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εθίγησαν περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, κάποιοι από αυτούς δικαίως αλλά και κάποιοι από αυτούς αδίκως. Από τη στιγμή όμως που θα καταργηθεί το χρήμα στη φυσική του μορφή, δεν θα μπορεί ο δικηγόρος, ο μαγαζάτορας κλπ να φοροδιαφύγει. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα πρέπει να αποσυρθούν κάποια μέτρα που οδήγησαν αρκετούς έντιμους ελεύθερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο και τερματισμό του επιτηδεύματος τους.
Αναλυτικότερα:
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επαναφορά του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ.
Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, και μετατροπή τους σε ποσοστό 10% επί του τζίρου τους, για επαγγελματίες με τζίρο κάτω των 20.000 ευρώ, διατήρηση στα ίδια επίπεδα για τους επαγγελματίες με τζίρο άνω των 20.000 ευρώ.
Ο λόγος είναι, ότι είναι καλύτερα να έχεις πολλούς μικροεπιτηδευματίες που θα πληρώνουν όλοι από λίγα, παρά πολλούς ανέργους, που θα κοστίζουν χωρίς να πληρώνουν. Άλλωστε, πως είναι δυνατόν το κράτος να περιμένει ότι ένας επιτηδευματίας που κάνει τζίρο 12.000 ευρώ πχ τον χρόνο, να μπορεί να πληρώνει 350 ευρώ εισφορές στον ΟΑΕΕ το μήνα, τέλος επιτηδεύματος, και φόρο 26%; Οι υπάρχουσες συνθήκες τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια και στο να μη μπορεί να προσφέρει αυτά τα λίγα που θα μπορούσε να προσφέρει στην ευρύτερη οικονομία.
Επίλογος
Αν λοιπόν κάνουμε πράξη αυτά τα μέτρα για 4 χρόνια, τότε μετά θα έχει πραγματικό νόημα, να διεκδικήσουμε και αυτά που μας οφείλουν οι Γερμανοί σε ότι αφορά πολεμικές αποζημιώσεις, κατοχικά δάνεια κλπ. Γιατί μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι ότι δεν προσπαθούμε να φουσκώσουμε ένα τρύπιο μπαλόνι. Δεν ανέφερα σκοπίμως για τις δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες είναι ζημιογόνες ότι θα πρέπει άμεσα να πωλούνται, η να δίδεται το management τους σε ιδιώτες, η και να κλείνουν ακόμα, διότι το θεωρώ αυτονόητο. Επιπλέον είναι αρκετά πιθανόν ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν την Ελληνική οικονομία σε τέτοια γεωμετρική πρόοδο, που πολλά από αυτά θα είναι περιττά από το 3ο κιόλας έτος εφαρμογής τους.