Ρωσία: Καμία πολιτική εμπλοκή στις παραδόσεις των S-300 στο Ιράν
«.. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Ιράν στον τομέα αυτό, και, από όσο γνωρίζω, η σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα . Εχουν ληφθεί όλες οι πολιτικές αποφάσεις» τόνισε ο Ριαμπκόφ στο περιθώριο της ρωσικής Arms Expo - 2015 (RAE-2015) που ξεκίνησε χθες στο Νίζνι Ταγκίλ. Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ρωσίας και εάν η Μόσχα θα υπενθυμίσει την μήνυση που έκανε η Τεχεράνη σε σχέση με την αναστολή της προηγούμενης σύμβασης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε πως «στις θέσεις μας δεν υπάρχει πραγματικά κάποιο στοιχείο που υπενθυμίζοντας την αγωγή Ωστόσο, η εφαρμογή και οι παράμετροι της νέας σύμβασης έχουν και εμπορικές πτυχές, τις οποίες δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το υπουργείο Εξωτερικών».
Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη το 2007, η Μόσχα ήταν να παραδώσει στην Τεχεράνη πέντε τμήματα των πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς, αξίας άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Η απόφαση για αναστολή της εκτέλεσης της σύμβασης ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν όλες οι χώρες προχώρησαν σε εθελοντικό εμπάργκο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του επίμαχου θέματος των πυρηνικών της Τεχεράνης. Η Μόσχα είχε επιστρέψει στην Τεχεράνη την προκαταβολή των 166,8 εκατ. δολαρίων.
Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήρε την απαγόρευση τον Απρίλιο του 2015.
Οπως έχει δηλώσει και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης δεν κρίνεται πλέον απαραίτητο, δεδομένης της προόδου στις διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.
Αναφερόμενος στο μοντέλο του αντιπυραυλικού συστήματος S-300, το οποίο εκσυγχρονίζεται αυτό το διάστημα για τους Ιρανούς, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Κόζιν δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο πως «πρόκειται για νέα, αναβαθμισμένη έκδοση. Θα είναι το σύστημα S-300, το οποίο ζήτησε συγκεκριμένα το Ιράν. Πάει πολύς καιρός (αφότου η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν τη συμφωνία για την αγορά των πυραύλων), το σύστημα έχει εν μέρει εκσυγχρονιστεί, όμως ορισμένα στοιχεία του αναβαθμίζονται ακόμη».
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ