Αυστραλία: Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού

Περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να δαπανήσει η Αυστραλία για την από θαλάσσης άμυνα της χώρας, δημιουργώντας έτσι τον ισχυρότερο στόλο στην ιστορία της, ο οποίος θα περιλαμβάνει οκτώ υποβρύχια και δώδεκα νέα μαχητικά πλοία.

Αυστραλία: Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού

Αυτό αποκάλυψε σεδημοσίευμα η εφημερίδα "The Weekend Australian", τονίζοντας ότι αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν εις βάρος των αντίστοιχων εξοπλισμών του πεζικού, το οποίο θα διαθέτει, ως εκ τούτου, λιγότερα άρματα μάχης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει οκτώ υποβρύχια εκτοπίσματος τεσσάρων χιλιάδων τόνων, εννέα φρεγάτες, τρία σκάφη αντιαεροπορικής άμυνας και δέκα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (κορβέτες), με άλλα τέσσερα προγραμματισμένα να κατασκευαστούν στη συνέχεια.

Η έμφαση στη θαλάσσια άμυνα έναντι της χερσαίας, όπως αποτυπώνεται στην σχετική λευκή βίβλο για την άμυνα, αντανακλά την ανησυχία της κυβέρνησης για την έκταση και τον ρυθμό αύξησης της ναυτικής αμυντικής ικανότητας της Κίνας, αν και επισήμως αποφεύγεται οποιαδήποτε σύνδεση. Ο λόγος της ανησυχίας εστιάζεται στην παρατεταμένη αβεβαιότητα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου η Κίνα διεκδικεί εδάφη της Ιαπωνίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Αν και η Κίνα δεν αποτελεί απειλή για την Αυστραλία, η ραγδαία αύξηση των αμυντικών της δαπανών, η οποία επενδύει σε νέα πολεμικά πλοία και υποβρύχια, οδήγησε την κυβέρνηση σε αντίστοιχη αύξηση του Αυστραλιανού εξοπλιστικού προγράμματος.

Η δημοσιοποίηση του κυβερνητικού εγγράφου, στο οποίο εκτίθεται η αμυντική πολιτική της Αυστραλίας, καθυστέρησε, λόγω της δέσμευσης του μέχρι χθες πρωθυπουργού, Tony Abbott, για την λειτουργία ναυπηγείου στην Αδελαΐδα, επιφορτισμένου με την κατασκευή των υποβρυχίων, ως μέτρου αντιμετώπισης της ανεργίας στην Πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας.

Ο τεως πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την κατασκευή δώδεκα υποβρυχίων, αντί για τα οκτώ που περιλαμβάνει η λευκή βίβλος, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να αναγγελθούν άλλα τέσσερα
στο μέλλον.

Παράλληλα, η λευκή βίβλος προβλέπει στενή αμυντική συνεργασία της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβάνεται η παρουσία αμερικανικών υποβρυχίων στην περιοχή του Darwin, καθώς και πρόσβαση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ σε αυστραλιανές βάσεις στην βόρεια Αυστραλία.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι πλήρως κοστολογημένο και περιλαμβάνει την σχετική δαπάνη 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το οικονομικό έτος 2023-2024, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτή η δαπάνη 70 δισ. δολαρίων για το Ναυτικό θα συνοδεύεται από αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες για τα άρματα μάχης του πεζικού.

Σύμφωνα με το σχέδιο "Land 400", το πεζικό θα αποσύρει 253 ελαφρά τεθωρακισμένα τα οποία χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ανατολικό Τιμόρ, με 225 μαχητικά τροχοφόρα αναγνώρισης, ενώ σε δεύτερη φάση θα αποσυρθούν 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, τα οποία επρόκειτο να αντικατασταθούν με 450 οχήματα πεζικού υψηλής τεχνολογίας.

Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά σύμφωνα με το νέο σχέδιο, κάτι που οι επιτελείς προειδοποιούν πως θα αποβεί εις βάρος της ασφάλειας των στρατιωτών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Η Βασιλική Αυστραλιανή Αεροπορία κατάφερε, ωστόσο, να αυξήσει την δύναμή της, καθώς η Λευκή Βίβλος προβλέπει τον εξοπλισμό της με 72 Μαχητικά F-35, ενώ για πρώτη φορά θα αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Triton, τα οποία είναι σε θέση να περιπολούν σε έκταση εκατό χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, πάνω από
τον ωκεανό.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή