Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον απόδημο Ελληνισμό

O ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να δοθεί ψήφος στους Έλληνες της διασποράς και να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια αποκλειστικά για τους Έλληνες της Διασποράς, από την οποία θα εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών προερχόμενοι από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στο Νέο Κόσμο Αυστραλίας ο Γιάννης Μπουρνούς μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική, την Άμυνα, τις Διεθνείς Σχέσεις και τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Με την ευκαιρία των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα ο Νέος Κόσμος έθεσε ορισμένες ερωτήσεις, που αφορούν αποκλειστικά τον απόδημο ελληνισμό, στον ηγέτη της παράταξης και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για λογαριασμό του μας απάντησε ο κ. Μπουρνούς.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΤΟ ΣΑΕ

Ν.Κ:Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Υπήρξε, βεβαίως ένας πολυδάπανος και μη αποτελεσματικός φορέας. Υπάρχει σκέψη να αναδιοργανωθεί ή να σχηματιστεί ένας άλλος φορέας που θα αποτελεί το εκφραστικό όργανο του ελληνισμού της διασποράς;

Απάντηση: Το ΣΑΕ έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί από την στιγμή που έγινε καταφανής η ανάγκη αναπροσαρμογής της οργανωτικής του δομής, των διαδικασιών συγκρότησης και λειτουργίας του και η ανάγκη αναπροσαρμογής του προσανατολισμού και των στόχων του..

Οι αλλαγές στον προσανατολισμό αλλά και την μαζικότητα των ομογενειακών οργανώσεων, η εμφάνιση στο προσκήνιο της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης σε μερικές περιπτώσεις γενιάς, η νέα μετανάστευση κυρίως ελληνικού επιστημονικού δυναμικού αλλάζει την σύνθεση του Ελληνισμού της Διασποράς και την πολιτιστική του υποδομή, καθώς το συγκεκριμένο και χωροχρονικά προσδιορισμένο επίπεδο του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων της κάθε χώρας υποδοχής, επηρεάζει αναπόφευκτα και την συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και πριν απ’ όλα τον χαρακτήρα και την απεύθυνσή του, δεδομένου πως ο Ελληνισμός της Διασποράς δεν ορίζεται στο πλαίσιο του λαού, αλλά έξω από αυτόν ως πολλαπλές ταυτότητες οντοτήτων με «εθνικούς» μεταξύ τους δεσμούς.

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού θα μπορούσε να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με την Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε στις 11 Δεκεμβρίου 2012, το Υπουργείο Εξωτερικών, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την «Οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού».

Κατά την διαδικασία της διαβούλευσης, η οποία έληξε στις 31 Ιανουαρίου του 2013, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις (137 σχόλια) από συνολικά μόνο 7 φορείς και 28 φυσικά πρόσωπα, οι οποίο σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν το σύνολο των Ελλήνων της Διασποράς. Συνακόλουθα, ως προτεραιότητα τίθεται το θέμα της ενεργοποίησης των ίδιων των ενδιαφερομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. Και σε αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός με σκοπό να δημιουργηθεί ένα θεσμικό όργανο που θα ανταποκρίνεται και θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων του ελληνισμού της Διασποράς με την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει ένα ΣΑΕ ικανό να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διαφοροποιημένες αλλά και μεταβαλλόμενες κοινωνικές και κυρίως πολιτισμικές συνθήκες όλων των τμημάτων του Ελληνισμού της Διασποράς. Αυτό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και συναίνεση όχι μόνον των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και του Ελληνισμού της Διασποράς, και όλων των φορέων οι οποίοι συμβάλλουν ή μπορεί να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας νέας σχέσης όλου του Ελληνισμού. Προϋποθέτει πριν απ’ όλα την συμφωνία σε ένα κοινό όραμα και στόχο και την δέσμευση όλων να εξυπηρετήσουν αυτό τον κοινό στόχο.

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

Ν.Κ: Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες της διασποράς. Όλα τα κόμματα δείχνουν να είναι υπέρ αλλά δεν ψηφίζουν την σχετική νομοθεσία, την στιγμή μάλιστα που οι πολίτες των περισσοτέρων άλλων χωρών που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα αυτό.

Απάντηση: O ΣΥΡΙΖΑ από θέση αρχής υποστήριξε και υποστηρίζει το δικαίωμα της ψήφου, στους Έλληνες της διασποράς, τους μονίμους κατοίκους εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλισθούν

Το αδιάβλητο της ψήφου

· Η ισότιμη παρουσία όλων των κομμάτων, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

Έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση, που μπορεί να εντάξει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα τον ελληνισμό της διασποράς και με την ψήφο του, χωρίς να ανατρέπει την θέληση του ελληνισμού της ελληνικής επικράτειας.

Στη βάση αυτή προτείνουμε να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια αποκλειστικά για τους Έλληνες της Διασποράς, από την οποία θα εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών προερχόμενοι από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Σχετικές ειδήσεις