Τόσκας: Δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για το προσφυγικό
«Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιοπλίες σε θαλάσσιο χώρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο, για την παράδοση 12 μηχανημάτων ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac, τα οποία πρόσφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας ως ενίσχυση στην ΕΛ.ΑΣ.
Τον εξοπλισμό παρέδωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Πήτερ Σουφ, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να τοποθετηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε θερμά τον Γερμανό πρεσβευτή και τόνισε πως «το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό - και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου, στην κίνηση των προσφύγων διά μέσου των χωρών μας και φυσικά στην επίλυση των προβλημάτων στις εστίες πολέμου».
«Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που να περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης, όπως κάνετε τώρα, στην εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Τόσκας.
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι «δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, ή να δεχτούμε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο. Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής».
Καταλήγοντας, ο κ. Τόσκας είπε: «Καλωσορίζουμε την υποστήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και στη βάση των αξιών του πολιτισμού μας και την υποστήριξη για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων».
Ο Γερμανός πρεσβευτής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για ό,τι κάνει η Ελλάδα σχετικά με τους πρόσφυγες, «κάτι που αποβαίνει προς όφελος όλης της Ευρώπης» και επεσήμανε ότι «ίσως η Ελλάδα και η Γερμανία να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν εισέλθει στην χώρα μας περίπου 400.000 πρόσφυγες, ενώ στην Γερμανία κάποιοι εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες που θα καταλήξουν εκεί μέχρι το τέλος του 2015, μπορεί να φτάσουν τους 800.000- 1.000.000. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες και αποδεκτές υποδομές στέγασης και υγιεινής και περίθαλψης».
Ο κ. Σουφ, χαρακτήρισε επίσης κρίσιμη την διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και την στενή συνεργασία όλων των χωρών, και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει φέτος διαθέσει το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ).
«Η υπάρχουσα κρίση σε ένα αριθμό από χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μας έχει θέσει ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές που δημιουργούν, βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σουφ.