Ομογενείς βουλευτές στον αγώνα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Σε μία σπάνια επίδειξη υπέρβασης των κομματικών ταυτοτήτων, μία ομάδα ομοσπονδιακών βουλευτών παραμέρισαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και ένωσαν τις δυνάμεις τους στο όνομα του φιλελληνισμού.
Η Μαρία Βαμβακινού από το Εργατικό Κόμμα, ο Russell Broadbent από το Φιλελεύθερο Κόμμα, ο Adam Bandt από τους Πράσινους και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νικ Ξενοφών, αποτελούν την ηγετική ομάδα των Κοινοβουλευτικών Φίλων του Παρθενώνα, μίας ομάδας που θα αντλήσει μέλη από όλα τα κόμματα και από τα δύο νομοθετικά σώματα, με σκοπό την αναγνώριση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Παρθενώνα και την προώθηση των ενεργειών για την επιστροφή των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η κίνηση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στις 10/10 σε μία ειδική εκδήλωση στο Κοινοβούλιο, αποτελεί μία πρωτοβουλία της συμπαροίκου, Elly Symons, η οποία βρίσκεται στη θέση της αντιπροέδρου της κίνησης "Αυστραλοί για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα" (Australians for Return of the Parthenon Sculptures).
"Οι Κοινοβουλευτικοί Φίλοι του Παρθενώνα θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή και επιπλέον θα βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για την ιστορική και πολιτισμική σημασία του Παρθενώνα ως εξαιρετικού μνημείου που ανήκει στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και είναι μοναδικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά" τόνισε η κ. Symons, η οποία εξάλλου τον περασμένο Ιούλιο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην Αθήνα.
Εκεί, η κ. Symons είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους απεσταλμένους, ελληνικής καταγωγής βουλευτές από όλον τον κόσμο και να τους ενημερώσεις για την ιστορία της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν και την εκστρατεία για την επιστροφή τους στην Αθήνα προκειμένου να στεγαστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παράλληλα, τους ενημέρωσε για τις βουλευτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην επίμονη άρνηση της Βρετανικής Κυβέρνησης, διαχρονικά, να επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Βρετανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σχετική συνάντηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, με την διαμεσολάβηση της UNESCO, παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που υπέγραψαν το 1970 την Σύμβαση της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Ωστόσο, τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς παρουσιάζονται όλο και πιο αδύναμα, απέναντι στην όλο και αυξανόμενη δύναμη του κινήματος για την επιστροφή των μαρμάρων, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά από την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο στεγάζει όλους τους θησαυρούς του μνημείου, με τρανταχτή εξαίρεση τα αποσπάσματα της ζωφόρου, τις Καρυάτιδες και τις μετώπες που απέσπασαν με βίαιο τρόπο το 1801 οι εντολοδόχοι του Λόρδου Έλγιν, τότε Πρέσβη της Βρετανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
"Είναι μία μεγάλη πολιτισμική και ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί", τονίζει σχετικά ο David Hill, Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: "Μετά από 200 χρόνια, έχει έρθει η ώρα για τους Φιλέλληνες ανά τον κόσμο να ξεκινήσουν εκ νέου την εκστρατεία για την επιστροφή. Η Αυστραλία, ως νέα δημοκρατία με δεσμούς τόσο στην Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, μέσω της μετανάστευσης και της κοινής εμπειρίας τον καιρό του πολέμου, βρίσκεται σε προνομιακή θέση να ηγηθεί της κίνησης. Προσωπικά, βρίσκω άξια επαίνου την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας, γι' αυτήν την πρωτοβουλία".
πηγη Νεος Κόσμος Αυστραλίας