Malcolm Turnbull στην Ομογένεια: «Είμαι φιλέλληνας και το διακηρύττω»
«I am unashamedly Philhellene», ήταν τα λόγια του, ενώ δεν παρέλειψε, για μία ακόμη φορά, να αποδείξει ότι είναι άριστος κάτοχος γνώσεων για την Αρχαία Ελλάδα αλλά και το Βυζάντιο.
Ο κ. Turnbull, μετά την ελληνική γιορτή στο Gold Coast, πριν δύο εβδομάδες, ήταν ο κεντρικός καλεσμένος και στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Ενορίας-Κοινότητας Kogarah, στα νότια του Σίδνεϊ, που διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά στο Carss Park, με τη συμμετοχή χιλιάδων συμπαροίκων και αλλοεθνών συμπολιτών.
Σημειωτέον, είναι η δεύτερη φορά φέτος που ομοσπονδιακός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη συγκεκριμένη Ενορία-Κοινότητα. Στην γιορτή της Λαμπρής προ εξαμήνου, είχε παραστεί στην Ανάσταση ο Τόνι Άμποτ.
Οι πρωθυπουργικές επισκέψεις πιστώνονται στον ομογενή βουλευτή Barton, Νίκο Βαρβαρή, αλλά καταδεικνύουν και τη σθεναρή βούληση του Φιλελεύθερου Κόμματος να κρατήσει στις επόμενες εκλογές την έδρα αυτή, η οποία είναι από τις πλέον αμφίρροπες.
«Στις τόσες δεκαετίες που ζω στην εκλογική περιφέρεια του Barton, ποτέ δεν θυμάμαι να την είχε επισκεφθεί πρωθυπουργός της χώρας» είπε ο κ. Βαρβαρής, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, και συμπλήρωσε: «Είναι μια καλή ευκαιρία για την ηγεσία της χώρας να δει από κοντά πόσο αρμονικά ζουν οι διαφορετικές παροικίες εδώ και πόσο αποδίδει η πολιτική του πολυπολιτισμού».
Ο κ. Turnbull έγινε θερμότατα δεκτός από τους συμπαροίκους και πολλοί έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να φωτογραφηθούν μαζί του.
Στην προσφώνησή του, αποδέχθηκε πλήρως τον τίτλο του φιλέλληνα που του αποδόθηκε, εξαίροντας την συμβολή των Ελλήνων στην ευημερία της Αυστραλίας, αλλά και «υμνώντας» τις διαχρονικές αξίες και ιδανικά που ο Ελληνισμός προσέφερε στον δυτικό πολιτισμό στο διάβα των αιώνων.
Ο κ. Turnbull, σχετικά με το ΟΧΙ του '40, για το οποίο είχε γίνει προηγουμένως λόγος από εκπρόσωπο των διοργανωτών στην σκηνή, είπε ότι και εκείνη η ώρα, ήταν πολύ σημαντική για την σχέση της Ελλάδας και των Ελλήνων με τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και κατά της τυραννίας, όπως τόσες άλλες στιγμές στην ελληνική ιστορία (επικαλέστηκε, τον Μαραθώνα, την Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες ακόμα και την Κωνσταντινούπολη και τον Δικέφαλο Αετό που έβλεπε μπροστά του σε μια σημαία).
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, άδραξε την ευκαιρία, και αφού υπενθύμισε ότι το 2016 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης και την εκστρατεία των Αυστραλών στρατιωτών στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, παρότρυνε τον κ. Turnbull να προσκαλέσει η αυστραλιανή Πολιτεία τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να τύχουν οι επετειακοί εορτασμοί μεγαλύτερης λαμπρότητας.
Την ίδια παρότρυνση απηύθυναν στον πρωθυπουργό και τοπικοί ομογενειακοί παράγοντες την ώρα που ο κ. Turnbull απομακρυνόταν από τον χώρο. Εκείνη τη στιγμή, μάλιστα, και λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητό του, οι Λημνιοί, που είχαν δικό τους περίπτερο στο Φεστιβάλ, επέδωσαν φωτογραφία στον κ. Turnbull, όπου απεικονίζονταν Αυστραλοί στρατιώτες και νοσοκόμες από την παρουσία τους στην Λήμνο κατά τις επιχειρήσεις του Α' Παγκοσμίου πολέμου.
Παρών στην γιορτή ήταν ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας-Κοινότητας αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Κονιδάρης, οι ομογενείς πολιτειακοί βουλευτές, Ελένη Πετεινού των Φιλελευθέρων και Steve Kamper του Εργατικού Κόμματος, άλλοι πολιτικοί, ο δήμαρχος Kogarah, Stephen Agius, ομογενείς δημοτικοί σύμβουλοι του ιδίου και όμορων Δήμων.
πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ