Πτήσεις παρατήρησης για τα πυρηνικά στην Γερμανία
«Η πτήση παρατήρησης με μέγιστη εμβέλεια έως 1300 χιλιόμετρα θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου 2015, από το αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης», ανέφερε ο Ρισκόφ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ρωσικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την πτήση σύμφωνα με την πορεία, συντονισμένη με την γερμανική πλευρά, και οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες επί του σκάφους θα ελέγχουν την τάξη εφαρμογής των συσκευών και τη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από τη
Συνθήκη.
«Η πτήση παρατήρησης διεξάγεται με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας στις στρατιωτικές δραστηριότητες των κρατών-μελών της Συνθήκης, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας μέσω των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», εξήγησε ο Σεργκέι Ριζκόφ.
Πρόκειται για την 36η πτήση παρατήρησης που πραγματοποιούν φέτος οι Ρώσοι
επιθεωρητές πάνω από τα εδάφη των χωρών–μελών της συνθήκης.
Η Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και έγινε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2002, και σήμερα έχει 34 κράτη μέρη, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς και της Ρωσίας, καθώς και ουδέτερες χώρες: όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Στόχος είναι «η παρακολούθηση με πλήρη διαφάνεια και χωρίς περιορισμούς της στρατιωτικής δραστηριότητας των κρατών μελών» και η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της κάθε χώρας – μέλους.