Reuters: Μυστική δοκιμή των ισραηλινών κατά του S-300 στην Ελλάδα- Διαψεύδει η Πολεμική αεροπορία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Αθήνα να επιτρέψει εκπαίδευση ισραηλινών μαχητικών προκειμένου να εξασκηθούν στην αντιμετώπιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300
Επίσης, το Reuters επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως το αντιπυραυλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να επιτεθεί σε Ιράν ή Συρία.
Ακόμα οι ιδιες πηγές, αναφέρουν πως το αντιπυραυλικό πουλήθηκε στην Κύπρο πριν 18 χρόνια, αλλά έχει μεταφερθεί και βρίσκεται πλέον στην Κρήτη, ενώ ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων Ελλάδας - Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο - Μάιο.
Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς ακριβώς οι S-300, «λοκάρουν» τα αεροσκάφη, πώς συγκεντρώνουν πληροφορίες στα πανίσχυρα ραντάρ τους και πώς τα αποπροσανατολίζουν.
Το Reuters υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, τουλάχιστον μία φορά το περασμένο έτος. Παραμένει ακόμα άγνωστο αν το Ισραήλ μοιράστηκαν τις πληροφορίες που αποκόμισε με τους συμμάχους τους.
«Μέρος των ασκήσεων περιλάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή, ενώ δύο ακόμα πηγές δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ούτε η ισραηλινή, ούτε η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ή διέψευσε τη χρήση του S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ερωτώμενος σχετικά με το αν το σύστημα λειτούργησε κατά τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία».
Πρόσθεσε δε, ότι η γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες των συστημάτων της.
Επισημαίνεται, πως οι S-300 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου» το 1979.
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος ειδικός του Royal United Services Institute in London, Ιγκόρ Σουτιάγκιν, οι δοκιμές του Ισραήλ κατά του συστήματος που βρίσκεται στην Κρήτη «θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται» για να μελετηθεί η συχνότητα του ραντάρ, το μοτίβο, το εύρος.
«Αν ξέρεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες τότε είσαι ικανός να αντιγράψεις το ίδιο σήμα, που σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να το μιμηθείς, κατά κάποιο τρόπο να κοροϊδέψεις το S-300», δήλωσε ο Σουτιάγκιν.
Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι:
· Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
· Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα.