Ο Έλληνας «προφήτης» του μέλλοντος στην Αυστραλία
Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του ΜΙΤ και διευθυντής του Media Lab Νικόλας Νεγρεπόντε (Nicholas Negroponte) θα είναι ένας από τους κορυφαίους ομιλητές που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ (World Business Forum) που θα γίνει στο Σίδνεϊ στις 25 και 26 Μαΐου του 2016.
Στο εν λόγω συνέδριο θα λάβουν μέρος και άλλες διασημότητες όπως οι Sir Richard Branson, Chris Gardner, Robert Kaplan, Tamara Erickson, John Mattone, Rita McGrath, Mauro Porcini κ.α.
Ο Νικόλας Νεγρεπόντε ή Νεγρεπόντης αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, περνά τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα και θεωρείται «προφήτης» του μέλλοντος.
Για παράδειγμα δεν πάει καιρός που είχε προκαλέσει για άλλη μια φορά σοκ προβλέποντας ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα μπορούμε να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες καταπίνοντας ένα... χάπι. «Θα καταπίνεις ένα χάπι και θα ξέρεις Αγγλικά.
Θα καταπίνεις ένα χάπι και θα γνωρίζεις τα άπαντα του Σαίξπηρ» είπε ο «γκουρού» της τεχνολογίας σε συνέδριο TED στον Καναδά, προβλέποντας ότι η γνώση θα περνάει πλέον από το στομάχι. «Το μέσο είναι η κυκλοφορία του αίματος. Από τη στιγμή που οι πληροφορίες που περιέχονται στο χάπι θα έχουν περάσει στο αίμα, ουσιαστικά θα φτάσουν και στον εγκέφαλο και τα διαφορετικά τους τμήματα θα επικάθονται στα σωστά σημεία».
Ο Νεγρεπόντε δεν είναι ο μοναδικός που πιστεύει ότι η τεχνολογία θα φτάσει τόσο σύντομα σε αυτό το σημείο, ωστόσο είναι ο μοναδικός που δεν διστάζει να το πει δημοσίως. Προφανώς επειδή και στο παρελθόν είχε προβεί σε αντίστοιχα τολμηρές προβλέψεις και τελικά επιβεβαιώθηκε. Ο Νεγρεπόντε είναι εκείνος που είχε προβλέψει ήδη από το 1984 ότι το ποντίκι του υπολογιστή θα αντικατασταθεί από τα δάχτυλά μας - κάτι που σήμερα είναι απολύτως οικείο σε όλους τους χρήστες smartphones και tablets. Τότε, όμως, ακουγόταν τουλάχιστον εξωφρενικό.
Τη δεκαετία του 1970 είχε αναρτήσει κάμερες σε ένα φορτηγάκι και επιχείρησε να φτιάξει έναν χάρτη - τον «πρόγονο» του Google street view. Επιπλέον, το 1995, σε μια εποχή που το Ιντερνετ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, είχε προβλέψει ότι θα μπορούμε να αγοράζουμε βιβλία και εφημερίδες online και στη συνέχεια να τα διαβάζουμε από την οθόνη του υπολογιστή μας. Διόλου απίθανο, λοιπόν, να έχει δίκιο και στην τελευταία του «προφητεία».
«ΕΧΩ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Ο Νικόλας Νεγρεπόντε είναι ο φύλακας-άγγελος των νέων δημιουργικών επιχειρήσεων, τις οποίες χρηματοδοτεί και στηρίζει. Ίσως επειδή, όπως λέει: «Ένα από τα καλά πράγματα που συνοδεύουν την προχωρημένη ηλικία είναι ότι μπορώ να σας πω με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι έχω βρεθεί στο μέλλον. Έχω βρεθεί εκεί πολλές φορές. Πόσες φορές στη ζωή μου έχω πει ?σε δέκα χρόνια θα γίνει αυτό? και μετά τη δεκαετία η πρόβλεψή μου βγαίνει αληθινή».
Ο Νίκολας Νεγρεπόντε γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, την 1 Δεκεμβρίου του 1943 είναι Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας, επιστήμονας υπολογιστών και επιχειρηματίας, και ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Εργαστηρίου Πολυμέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καθώς και ο ιδρυτής του οργανισμού Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί.
Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Δημήτριος Νεγροπόντης. Έχει επίσης άλλα τρία αδέρφια, τον Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Eσωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Νεγκρεπόντε, ο οποίος είναι βραβευμένος με Έμμυ κινηματογραφιστής, και τον Τζωρτζ Νεγκροπόντε, ο οποίος είναι καλλιτέχνης.
Παρά την επιτυχημένη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ο Νεγρεπόντε έχει δηλώσει πως αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάγνωση λόγω δυσλεξίας.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ίδρυμα Τεχνολογικό Ίδρυμα Μασαχουσέτης το 1966, έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού και παράλληλα υπήρξε και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως αυτά του Γιέιλ, Μίτσιγκαν και Μπέρκλεϊ.
Το 1967 ίδρυσε την ομάδα Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο ίδρυμα, όπου το αντικείμενο έρευνας της ομάδας ήταν η αναζήτηση νέων μεθόδων στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή.
Το 1992 ο Νεγρεπόντε έγινε ο πρώτος επενδυτής του ψηφιακού περιοδικού Wired, και από το 1993 έως το 1998 αρθρογραφούσε στο περιοδικό.
Πολλές από τις ιδέες που παρουσίασε στα διάφορα άρθρα που έγραψε για το περιοδικό τις περιέλαβε και στο βιβλίο του με τίτλο Ψηφιακός Κόσμος (αγγλικός τίτλος: Being Digital) το 1995.
Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, και τον έκανε διάσημο για τις τεχνολογικές προβλέψεις του ως προς το πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πληροφορούνται, διασκεδάζουν και αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές. Ο Νεγρεπόντε αισιοδοξεί πως οι υπολογιστές θα φέρουν σε όλους μια καλύτερη ζωή, ωστόσο του έχει γίνει και κριτική πως μέσα σε όλη την ουτοπική αντιμετώπιση του θέματος δεν έχει συλλάβει πλήρως τις κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρουν οι αλλαγές που προτείνει.
Στο ίδιο πνεύμα των προβλέψεων αυτών, κατά τη δεκαετία του 1980 ο Νεγρεπόντε προέβλεψε πως τεχνολογίες όπως τα τηλέφωνα θα έπαυαν να λειτουργούν με καλώδια στο εγγύς μέλλον και θα λειτουργούσαν παντού μέσω ραδιοκυμάτων, ενώ αντίστροφα τεχνολογίες όπως η τηλεόραση που δεν απαιτούσαν καλώδια θα κάλυπταν περισσότερες ανάγκες, όπως ήδη γίνεται.
Το 2000 παραιτήθηκε από διευθυντής του Εργαστηρίου Πολυμέσων ωστόσο παρέμεινε ως πρόεδρος του και ως καθηγητής. Το 2006 παραιτήθηκε και από πρόεδρος ώστε να έχει τον χρόνο να επικεντρωθεί στο όραμα που είχε για το έργο του Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί, όπου η ιδέα αυτή αφορούσε την κατασκευή φορητών υπολογιστών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (100 δολάρια Αμερικής) τα οποία θα διατίθενται στις αγορές του 3ου κόσμου.Το πρόγραμμα ήταν επιτυχές αν και η τιμή ανέβηκε στα 180 δολάρια.
Ο Νεγρεπόντε επενδύει ενεργά σε νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις για πάνω από 3 δεκαετίες, με μία από τις αρχικές επενδύσεις του να είναι και αυτή του Skype. Επίσης είναι μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, όπως η Motorola.
ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ