Οι ρωσικές εταιρείες στο top-100 των κατασκευαστών οπλικών συστημάτων
Tο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), αποκαλύπτει πως η βελτίωση της θέσης των ρωσικών εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων σχετίζεται, όχι τόσο με την αύξηση των πωλήσεων τους στο εξωτερικό, όσο με την αύξηση των κρατικών αμυντικών παραγγελιών στην ίδια τη χώρα.
Το SIPRI δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014), στην οποία παρουσιάζονται όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές όπλων στον κόσμο, εκτός από τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου. Το 2014, οι ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, ανέβηκαν αρκετές θέσεις στην κατάταξη του SIPRI. Αυξήθηκε επίσης και ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών που βρίσκονται στο top-100, από 9, σε 11.
11η θέση: Το κονσέρν «Almaz-Antey»
Μεταξύ των ρωσικών εταιρειών, την υψηλότερη θέση στον κατάλογο του SIPRI, έχει το κονσέρν «Almaz - Antey». Ο ρωσικός αμυντικός γίγαντας ανέβηκε το 2014 ένα σκαλί και καταλαμβάνει πλέον την 11η θέση. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ποσοστό των αμυντικών προϊόντων στις πωλήσεις του κονσέρν, ήταν 96%.
Η εταιρεία «Almaz-Antey», κατασκευάζει τα διάσημα αντιαεροπορικά πυραυλικά συγκροτήματα S-300 και S-400 «Triumph». Οι πύραυλοι S-400 προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Συρίας, ενώ η Κίνα το 2015 έγινε ο πρώτος ξένος πελάτης που παράγγειλε το προηγμένο σύστημα αεράμυνας και η Ινδία διαπραγματεύεται για την αγορά του.
14η θέση: United Aircraft Corporation (UAC)
Η UAC,στη φετινή κατάταξη μετακινήθηκε από την 15η θέση στην 14η. Ο ρωσικός αεροναυπηγικός κολοσσός, παράγει στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη: Τα καταδιωκτικά «Σουχόϊ» και «MiG», τα εκπαιδευτικά μαχητικά Yak-130, τα επιβατικά αεροσκάφη Sukhoi Superjet-100, MS-21 και τα βαρέα μεταφορικά Il-76MD-90. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα μαχητικά «Su» και Yak-130, καθώς και τα αμφίβια αεροσκάφη Be-200. Οι συνολικές πωλήσεις της UAC για το 2014, ανήλθαν στα 7,7 δις δολάρια, ενώ το μερίδιο των αμυντικών προϊόντων στις πωλήσεις είναι 80%.
15η θέση: United Shipbuilding Corporation (USC)
Για να δείτε το γράφημα, πατήστε την εκόνα!Η USC, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014, κέρδισε 2 θέσεις στην κατάταξη των αμυντικών γιγάντων: Από τη 17η, ανέβηκε στη 15η. Η USC, είναι ένα ναυπηγοκατασκευαστικό μονοπώλιο. Χτίζει από πυρηνικά και συμβατικά υποβρύχια, πολεμικά και «πολιτικά» πλοία επιφανείας διαφόρων κλάσεων, μέχρι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σταθερό δίκτυο πελατών. Υποβρύχια της κλάσης «Warszawianka», προμηθεύεται η Ινδία, ενώ το Βιετνάμ, εκτός από αυτά τα υποβρύχια αγοράζει από την USC και περιπολικά σκάφη της κλάσης «Gepard».
23η θέση: Russian Helicopters
Τα «Ρωσικά Ελικόπτερα», βελτίωσαν τη θέση τους στην κατάταξη κατά 3 θέσεις, από την 26η στην 23η θέση. Οι συνολικές πωλήσεις για το 2014 ανήλθαν σε 3,9 δις δολάρια (μερίδιο των πωλήσεων αμυντικών προϊόντων - 90%).
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάθε χρόνο παραλαμβάνουν περισσότερα από εκατό νέα ελικόπτερα, όπως είναι τα Ka-52 και Mi-28N. Επιπλέον, τα δοκιμασμένα στο χρόνο –από τα πιο δημοφιλή ελικόπτερα στον κόσμο- Mi-8 / Mi17, πετούν με επιτυχία στον ουρανό της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης και από ορισμένες χώρες της Ευρώπης.
24η θέση: United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC)
Για πρώτη φορά και μάλιστα στην υψηλή 24η θέση του καταλόγου, εμφανίστηκε η εταιρεία United Instrument Manufacturing Corporation» (UIMC), κατασκευαστής και σχεδιαστής συσκευών και συστημάτων επικοινωνιών, ρομποτικών συγκροτημάτων και αυτοματοποιημένων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου στρατιωτικών δυνάμεων. Το μερίδιο των πωλήσεων αμυντικών προϊόντων, είναι 91% επί του συνόλου. Τα προϊόντα της UIMC παραδίδονται σε περισσότερες από 30 χώρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται κράτη της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών αφορά σε εξοπλισμό διαβιβάσεων για διάφορους τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων, συστήματα επικοινωνιών για την Πολεμική Αεροπορία και τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
34η θέση: Tactical Missiles Corporation
Οι «Τακτικοί πύραυλοι» έκαναν ένα άλμα 12 θέσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014, η ρωσική εταιρεία χάϊ-τεκ πυραυλικών βλημάτων κατέλαβε την 34η θέση στην κατάταξη, με συνολικές πωλήσεις 2,96 δις δολάρια. Η εταιρεία είναι κορυφαίος κατασκευαστής πυραύλων κρουζ (Yakhont) και κατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών (ΚAB), όπλων που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως από τις Αεροπορικές-Διαστημικές Δυνάμεις της Ρωσίας εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία. Το μερίδιο των πωλήσεων αμυντικών προϊόντων είναι 95%.
Άλλες ρωσικές αμυντικές τεχνολογίες
Στην 38η θέση, βρίσκεται η εταιρεία «United Engine Corporation» (UEC), η οποία παράγει κινητήρες για τους πυραύλους – φορείς των διαστημικών σκαφών «Σογιούζ», καθώς και κινητήρες για στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη και μονάδες αεριοστροβίλων για πλοία.
Πύραυλοι S-500 παντός καιρού
Την αμέσως επόμενη, 39η θέση, καταλαμβάνουν τα «High Precision Systems». Η εταιρεία παράγει τακτικά όπλα υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συγκροτήματα μέσου βεληνεκούς Pantsir SM1, και το σύστημα τερματικής άμυνας «Palma».
Στη 45η θέση, βρίσκεται η επιχείρηση ραδιο-ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, «KRET». Η εταιρεία αυτή, κατασκευάζει ηλεκτρονικά συστήματα και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας (avionics), καθώς και μέσα ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου.
Στην 61η θέση βρίσκεται το εργοστάσιο «Uralvagonzavod», ο κατασκευαστής της πλατφόρμας βαρέως άρματος «Αρμάτα».
Τέλος, στην 91η θέση, βρίσκεται το κονσέρν Radio Technical and Information Systems (RTI), που κατασκευάζει σταθμούς ραντάρ πέραν του ορίζοντα και άλλα ισχυρά συγκροτήματα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.