«Πολιτική συνεννόηση για εθνική ασφάλεια και θέσεις εργασίας»
Έχουμε ήδη δοκιμάσει σχεδόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες διακυβέρνησης. Μια κυβέρνηση Καραμανλή (ΝΔ) που το 2009 προτίμησε να αποφύγει την ευθύνη αντιμετώπισης της κρίσης και μάλιστα στο ξεκίνημα της. Μια κυβέρνηση Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) που κατέρρευσε το 2011 προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Είχαμε μια τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ) για 6 μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μια τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) και από τις αρχές του 2015 έχουμε δύο δικομματικές κυβερνήσεις Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ).
Μετά από πέντε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, μέσα σε έξη χρόνια κρίσης, χρειαζόμαστε πολιτική και κοινωνική συνεννόηση και μακρόπνοο σχεδιασμό για τον απλούστατο λόγο πως είναι πια εξόφθαλμο, πως δεν μπορεί κανείς από μόνος του και εκ του προχείρου, να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Είναι σαφές πως αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθούμε και να τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει. Είναι όμως παράλογο, να αποτελεί το μνημόνιο των δανειστών το μοναδικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο όραμα, και ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα απασχόλησης και ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες λοιπόν γενναίες, προοδευτικές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, δομικές θεσμικές αλλαγές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Απαιτείται δραστική προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα και νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας, καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν με βάση τις θυσίες του ελληνικού λαού. Να εξασφαλίσουν την αναγκαία κοινωνική ειρήνη, την πολιτική σταθερότητα, την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και Εθνική Στρατηγική για την επιβίωση της χώρας. Η συζήτηση αυτή επιβάλλεται να ξεκινήσει από το εθνικό κοινοβούλιο.
Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη στα μεγάλα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό, που με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή απειλεί να εξελιχθεί σε μείζονα εθνική κρίση.
Σήφης Βαλυράκης
Πρώην Υπουργός