Γιατί εντυπωσίασε την Ομογένεια ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός;

Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργόςMalcolm Turnbull εντυπωσίασε στις ΗΠΑ όχι μόνο στους συνομιλητές του, αλλά και στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό για τις γνώσεις του για τον ελληνικό πολιτισμό που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του Δυτικού πολιτισμού.

Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι γνώσεις του για τον Θουκυδίδη που θεωρείται όχι μόνο ο πατέρας της επιστημονικής και αντικειμενικής ιστοριογραφίας, αλλά και ο θεμελιωτής του πολιτικού ρεαλισμού.

Ο Θουκυδίδης ως γνωστόν γεννήθηκε στην Αθήνα το 460 π.Χ. και πέθανε εκεί το 400π.Χ. λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του από την εικοσαετή εξορία και τη θανατική καταδίκη του για προδοσία.

Τα χρόνια της εξορίας του επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Ελλάδας συλλέγοντας πληροφορίες, όχι μόνο για τα όσα ελάμβαναν χώρα, αλλά και γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν.

Οι πρωτοφανείς για την εποχή εκείνη παρατηρήσεις του για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 411 π.Χ. μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης διδάσκονται ακόμα όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά και στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές όλου του κόσμου.

Ακολουθώντας τον ιστορικό δρόμο που είχε χαράξει ο μεγάλος Ηρόδοτος 25 χρόνια πριν (485 π.Χ.-425 μ.Χ.), ο οποίος και εξιστόρησε τους Περσικούς Πολέμους που είχαν προηγηθεί, ο Θουκυδίδης επικέντρωσε το ενδιαφέρον και την προσοχή του στον Πελοποννησιακό Πόλεμο στον οποίο συχνά-πυκνά αναφέρεται και ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Το ίδιο έκανε στο ταξίδι του στην Αμερική όταν αναφέρθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ειρήνη που ακολούθησε σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στις αρμονικές σχέσεις (ώς ένα βαθμό), των μεγάλων υπερδυνάμεων και της ίδιας της Αμερικής που ήταν η ηγέτιδα υπερδύναμη.

Αναφερόμενος στις σημερινές σχέσεις της Αμερικής και της Κίνας που είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη, τόνισε ότι για το καλό της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρου του κόσμου, η Κίνα και η Αμερική πρέπει να αποφύγουν την «παγίδα του Θουκυδίδη» και να μην εμπλακούν σε μια μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Να κάνουν δηλαδή ό,τι δεν έκαναν πριν 2.500 χρόνια, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη οι Αθηναίοι με τους Σπαρτιάτες που αποτελούσαν τις υπερδυνάμεις του τότε γνωστού κόσμου.

Επικαλούμενος μια ιστορική φράση του Θουκυδίδη είπε στον Ομπάμα κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο.

"Γνωρίζετε και εσείς, όπως και εγώ, πολύ καλά ότι πραγματική δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει μόνο αν συμφωνήσουν γι' αυτό δύο μεγάλες και ίσες μεταξύ τους δυνάμεις.

Αυτό υποθέτω ότι το γνωρίζει και ο σημερινός πρόεδρος της Κίνας, Xi Jimping, ο οποίος συχνά αναφέρεται στο Θουκυδίδη.

Αν βέβαια ο μεγάλος Αθηναίος ιστορικός που καταγόταν από μια ολιγαρχική και συντηρητική οικογένεια είχε διδαχτεί κάτι από τον Ηρόδοτο, αυτό ήταν ότι τη μοίρα των ανθρώπων δεν την καθορίζουν οι θεοί, αλλά ο χαρακτήρας τους και ο δρόμος που ακολουθούν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Θουκυδίδης δεν έκανε τα λάθη των ιστορικών που προηγήθηκαν: Απέφυγε επιμελώς να αναμείξει τους θεούς στον Πελοποννησιακό Πόλεμο φορτώνοντας όλα τα λάθη στις αποφάσεις και κατ' επέκταση στις πλάτες των ηγεσιών των αντιμαχόμενων πλευρών".

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις