Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις Ομογενών στην Αυστραλία
Θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Τέρνμπουλ να περιορίσει το χρόνο που Αυστραλοί συνταξιούχοι διαμένουν στο εξωτερικό, πριν μειώσει ή κόψει τη σύνταξή τους.
Αρμόδια επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας εξετάζει ειδική πρόταση που έχει υποβληθεί και η οποία, αν υιοθετηθεί, θα σημαίνει ότι άτομα που έχουν μείνει στην Αυστραλία λιγότερο από 35 εργάσιμα χρόνια θα βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται αν ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μείνουν εκτός Αυστραλίας για πάνω από έξι εβδομάδες.
Το μέτρο αυτό ισχύει και σήμερα μόνο που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να μείνουν εκτός Αυστραλίας έξι εβδομάδες, χωρίς να επηρεαστεί η σύνταξή τους.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο 2017 - αν, φυσικά, ψηφιστούν από τη Βουλή. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού το αυστραλιανό Δημόσιο θα εξοικονομήσει 168 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η είδηση της πιθανής αλλαγής έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πολλοί εκπρόσωποι εθνικών μειονοτήτων καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην εφαρμόσει τις προβλεπόμενες αλλαγές.
Ανάμεσα σε αυτούς που καλούν την κυβέρνηση «να το ξανασκεφτεί» είναι η Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Μειονοτήτων Αυστραλίας (FECCA) και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Australian Council of Social Service), υπογραμμίζοντας ότι το 40% των συνταξιούχων της Αυστραλίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.
«Από τη στιγμή που κάποιος λαμβάνει νόμιμα τη σύνταξή του έχει δικαιώματα» λέει ο πρόεδρος της FECCA, κ. Joe Caputo, και προσθέτει:
«Οι συνταξιούχοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό συχνά θέλουν να μένουν περισσότερο από έξι εβδομάδες κοντά στους δικούς τους ή για να φροντίσουν ηλικιωμένους και ασθενείς συγγενείς τους. Δεν μπορούμε να τους τιμωρούμε».
Ο Εκπρόσωπος του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter, είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές γίνονται για να μην επιβαρύνονται οι Αυστραλοί συνταξιούχοι.
«Άποψή μας είναι ότι άτομα που έχουν εργαστεί σε άλλες χώρες δικαιούνται κάποια σύνταξη και από τις χώρες αυτές. Η Αυστραλία έχει συνταξιοδοτικές συμφωνίες με 30 χώρες».
Το Εργατικό Κόμμα, πάντως, διαφωνεί και διά της εκπροσώπου του, Jenny Macklin, έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει τις αλλαγές που, όπως τόνισε, «θα χτυπήσουν χιλιάδες μετανάστες».
Η ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού, πρόσθεσε ότι η παράταξή της θα ζητήσει τη συνεργασία των Πράσινων για να καταψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.
«Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι άδικες και σκληρές. Περιορίζουν την ελευθερία των συνταξιούχων και το δικαίωμά τους να πηγαίνουν στις χώρες καταγωγής τους και να βλέπουν τους συγγενείς τους. Και το κέρδος για την Αυστραλία είναι ελάχιστο» είπε η κ. Βαμβακινού.
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συνταξιούχοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα και χρειάζονται το σεβασμό όλων.