Άγρια εγκλήματα: Τα αίτια και το προφίλ των δολοφόνων της διπλανής πόρτας
Της
Δέσποινα Σβουρδάκου
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας,Καθηγήτρια της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
ΑΙΤΙΑ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
1)Οικογενειακή ζωή
Σημαντική είναι η αρνητική επίδραση στις σχέσεις του ατόμου με sτην οικογένειά του. Πολύ συχνά αποτελεί αιτία χωρισμού ή διαζυγίου δημιουργώντας έκρυθμες ή βίαιες καταστάσεις στο εσωτερικό της οικογένειας.
Οι συχνοί και επαναλαμβανόμενοι τσακωμοί, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και την ανθρωποκτονία, είτε από πρόθεση είτε αυθόρμητη.
2)Χαρακτήρας
Βιολογική προδιάθεση, ψυχισμός. Aίσθηση προσωπικής αξίας, επιλογή εύκολων λύσεων
3)Αυτοέλεγχος:
Η βία ως στοιχείο της προσωπικότητας και το πρόβλημα ελέγχου του θυμού:
Ορισμένα άτομα συμπεριφέρονται σαν η βία να αποτελεί στοιχείο της ιδιοσυστασίας τους.. Πολλά εγκλήματα όπως
ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές κακοποιήσεις, φθορές, οφείλονται στην επίδειξη βίαιης συμπεριφοράς από μέρους του δράστη. Στις μέρες μας το πρόβλημα της αδυναμίας ελέγχου του θυμού θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας εκδήλωσης επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών σε πολλές περιπτώσεις.
5).Φτώχεια:
Η έννοια της φτώχειας αναφέρεται τόσο στην οικονομική όσο και την πολιτισμική φτώχεια, ενώ περιλαμβάνει και την ανεργία, ακριβέστερα, τον τρόπο που αυτή εκδηλώνεται στη καθημερινή ζωή των ατόμων και των ευρύτερων κοινωνικών κατηγοριών.
6). Οικογένεια, οικογενειακή αποδιοργάνωση και Οικονομικά προβλήματα:
Έλλειψη κατανόησης, επικοινωνίας και διαλόγου: Έγκλειστος, από τη φυλακή του Αυλώνα, αφηγείται:
«Ο πατέρας μου δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Φτάναμε στα άκρα… ομηρικοί καυγάδες! Έφευγα από το σπίτι ένα-δύο μέρες και μετά γυρνούσα αφού είχε περάσει η μπόρα. Έμενα σε σπίτια φίλων-πάντα μεγαλύτερών μου – από δω κι από κει! Δεν ήταν ευχάριστο για μένα αλλά ήθελα να γλιτώσω τους τσακωμούς.»
7) Η βία στην κοινωνική ζωή
Η βία και η επιθετικότητα συναντώνται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής σε σημείο μάλιστα που να θεωρείται κάποιος ελαττωματικός ή «προβληματικός» αν δεν μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά στις καθημερινές του κοινωνικές σχέσεις. Η κοινωνική επιτυχία και η «κοινωνική άνοδος» εμφανίζονται άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίδειξη επιθετικής συμπεριφοράς.