«Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε αναθεωρεί τακτικές και πρωτοβουλίες»
Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη
Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν συστηματικά για όλα τα θέματα που προκύπτουν και να εμφυσήσουν κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες τους.
Η τακτική της καγκελαρίου κας Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα τεθεί σε δοκιμασία το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.Αναζητούνται ευθύνες για τις καθυστερήσεις και απαιτούνται λογικές υλοποίησης των πολιτικών που αποφασίζονται.
Οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν περιορισθεί αισθητά την τελευταία εβδομάδα και υπολογίζονται πλέον γύρω στους 2.000 ημερησίως κατά μέσο όρο με αυξομειώσεις ασφαλώς.
Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για την καγκελάριο και οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Η Σύνοδος διεξάγεται μια εβδομάδα περίπου πριν τις εκλογές σε τρία γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια.
Οι εκλογές αναμένεται να δείξουν τον βαθμό στον οποίο το προσφυγικό έχει μεταβάλλει το εκλογικό τοπίο στη Γερμανία. Η κα Μέρκελ δέχεται σκληρή κριτική για τις λάθος επιλογές της και τα αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.
Επομένως, η κ. Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα στη επερχόμενη σύνοδο κορυφής, για να περιορίσει τις όποιες απώλειες του κόμματός της στα τρία ομόσπονδα κρατίδια.
Η καγκελάριος επιμένει στη πολιτική των ανοικτών συνόρων που αμφισβητείται πλέον ανοικτά τόσο μέσα στο κόμμα της, όσο και από την Αυστρία και άλλες χώρες.
Η αυστηρή και λιγομίλητη Γερμανίδα ποντάρει στη Τουρκία για να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές. Επιπροσθέτως , η ίδια θα επιμείνει στη κατανομή των προσφύγων με την ενεργοποίηση του σχεδίου για ποσοστώσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν την ίδια λογική μαζί της.
Η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει σ' αυτό , ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στη Συρία για να παρακολουθεί τις τακτικές του πολέμου που αναπτύσσονται από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις.
Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής παρότι παραμένει στο τραπέζι και οι ευθύνες της γείτονος χώρας είναι μεγάλες.
Να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίηση των σχεδίων που έχουν συμφωνηθεί. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και να προτρέψει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ενισχύουν την ευρωπαική προοπτική των λαών.
Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει όσα της αξίζουν για τη ταλαιπωρία που υφίσταται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.