Βράβευση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου
Παρόντες στην τελετή βράβευσης, η πρώτη κυρία της Κύπρου και επίτιμη Πρόεδρος του Ταμείου, Άντρη Αναστασιάδη, η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας των Παιδιών της Κύπρου, Ρέα Γεωργίου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Αικατερίνη Μπούρα, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας, Βασίλης Φιλίππου και Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Ελληνας πρέσβης Μάνος Κουμπαράκης και ηγετικοί παράγοντες οργανισμών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της κυπριακής παροικίας.
Οι οργανωτές επέδωσαν εκ μέρους του Ταμείου στην κ. Αναστασιάδη επιταγή 25,000 δολαρίων, για την ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, που στηρίζει Κύπριους φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σπουδές τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα τιμήθηκε η ελληνοκύπρια δασκάλα και επί πολλά έτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Κωνσταντία Παύλου, για τα 40 χρόνια προσφορά της προς Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, την ομογένεια και τη Κύπρο, όπως και την πλούσια φιλανθρωπική της δράση.
Ο τιμώμενος της εκδήλωσης Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, παραλαμβάνοντας το Βραβείο του είπε ότι κανένας Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς το ποίμνιο, το λαό, και τα μέλη της κοινότητας, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αυτά αξίζουν το βραβείο και όχι ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που ίδρυσε η κ. Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για ένα νέο και ευφάνταστο μοντέλο που διακρίνεται από διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευθύνη ενώ κανένα κέρδος δεν έχουν τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτό.
Αναφορά έκανε επίσης και στη πρόσφατη κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης με τα κύματα προσφύγων που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Τι γίνεται όμως – διερωτήθηκε- με τους πρόσφυγες (κύπριους) στην ίδια τους τη πατρίδα και που είναι η ευαισθησία γι αυτούς; Μας λένε- είπε- ότι είναι περίπλοκο το θέμα, ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμείς τους λέμε ότι αυτά είναι δικαιολογίες απλά για να μην κάνουν τίποτε.
Με τον ίδιο τρόπο καταδίκασε την υποκρισία των ισχυρών, που ενώ για απλά θέματα ¨πολιτικής ορθότητας του λόγου», ξεσηκώνουν τον κόσμο, στο ζήτημα της κατοχής του 37% της Κύπρου και των 200 χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στην ίδια τους τη χώρα, επιδεικνύουν απάθεια.
Αποδεχόμενη την τιμητική διάκριση, η δασκάλα Κωνσταντία Παύλου ανέφερε ότι μοιράζεται αυτόν τον έπαινο με όλα τα μέλη του Ταμείου Βοήθειας των Παιδιών της Κύπρου, για τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση τους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-αμερικανικών Οργανώσεων κ. Κώστας Τσέντας και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ . Και οι δύο εξήραν το έργο και τη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και την αξιέπαινη δράση της κ. Παύλου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εργάζεται για την προώθηση των δικαίων της Κύπρου από τότε που ήρθε στην Αμερική , είπε ο κ. Τσέντας ενώ ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι είναι και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής που επισκέφθηκε τη Κύπρο.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι οι απόδημοι Κύπριοι είναι μία από τις ισχυρότερες κοινότητες και έχουν ένα ρόλο ξεχωριστό. Δεν είναι τυχαίο-είπε- που φέτος τιμάται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Κάθε μέλος της κοινότητας-σημείωσε- αναγνωρίζει το πλούτο και την ανιδιοτέλεια του έργου του Σεβασμιοτάτου ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του σε όλους εμάς.