Μελβούρνη: Γιορτή πολιτισμού αφιερωμένη στη Λευκάδα
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ομοσπονδιακής βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρίας Βαμβακινού, η οποία και έχει γεννηθεί στη Λευκάδα.
Η εκδήλωση, που συντόνισε η κ. Κλαίρη Γαζή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, άρχισε με χαιρετισμό της προέδρου, κ. Όλγας Βλάχου, που καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους, και έκανε μία μικρή αναδρομή στα πεπραγμένα του συνδέσμου.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Μαρία Βαμβακινού, η οποία αναφέρθηκε στη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ της ίδιας και του συλλόγου κατά τα 10 χρόνια της ζωής του, εξαίροντας το πολιτιστικό του έργο. Η κ. Βαμβακινού ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσους εργάστηκαν για να βρίσκεται σήμερα ο σύλλογος στην ευχάριστη θέση να εορτάζει τα δέκα του χρόνια.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Βαμβακινού έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ελβετό της Λευκάδας, τον γνωστό φωτογράφο, Fritz Berger, που εγκαταστάθηκε στο νησί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέγραψε στις φωτογραφίες του τη ζωή της Λευκάδας κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960. Η κ. Βαμβακινού είπε, ότι ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προσκεκλημένοι της εκδήλωσης θυμούνται ώς ένα βαθμό εκείνη τη Λευκάδα των παιδικών τους χρόνων, οι νεώτεροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έστω και λίγο μέσα από τα δρώμενα της εκδήλωσης.
Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος του «Νέου Κόσμου», Ευγενία Παυλοπούλου. Το θέμα της ομιλίας της ήταν η Λευκαδίτισσα του 20ού αιώνα, του πρώτου αιώνα μετά την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και ενός αιώνα κατά τον οποίο η Λευκάδα έζησε αφόρητη φτώχεια ως ένα άγονο νησί.
Ο μόχθος της γυναίκας της Λευκάδας, τόσο κατά τη μεταπολεμική περίοδο όσο και στην πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή, δεν περιορίστηκε μόνο στις οικιακές και αγροτικές ασχολίες της οικογένειας. Οι Λευκαδίτισσες εργάστηκαν σκληρά και σε άλλες μονάδες παραγωγής όπως στις Αλυκές της Λευκάδας.
Η κ. Παυλοπούλου, στην αναφορά της έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο πώς η γυναίκα της Λευκάδας κατάφερε μέσα από την τέχνη του κεντήματος, μία τέχνη που κατάφερε να συντηρήσει παρ' όλες τις άλλες της εργασιακές υποχρεώσεις, παρήγαγε τα πρώτα εξαγώγιμα «αγαθά» για τον τόπο της. Τα κεντήματα της Λευκαδίτισσας, εκτός από τη συμβολή τους στην τοπική οικονομία του νησιού πριν την έλευση του τουρισμού στο νησί, όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισε η τουριστική κίνηση, τα προϊόντα της κεντητικής τέχνης αναδείχθηκαν σε σημαντικά συστατικά στοιχεία της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας μίας ταυτότητας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και αναπαράσταση του Λευκαδίτικου Γάμου στην οποία συμμετείχαν κυρίως νέα παιδιά που αναβίωσαν τα έθιμα και τις παραδόσεις του.
Όλοι όσοι παραβρέθηκαν είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν παραδοσιακά κειμήλια από κάθε γωνιά του νησιού τα οποία παρουσιάζονταν σε λαογραφική έκθεση που τα μέλη του Συλλόγου είχαν στήσει στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων Moonlight όπου και διεξήχθη η εκδήλωση. ώστε να δημιουργήσουν ένα τέλειο σύνολο. Την έκθεση, εγκαινίασαν ο πρώην πρόεδρος κ. Χρήστος Μελάς και η πρόεδρος, κ. Βλάχου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η νυν πρόεδρος τίμησε και όλους τους προκατόχους της προέδρους του Συλλόγου αναγνωρίζοντας την προσφορά τους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση συμπεριελάμβανε και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Λευκάδας, την οποία επιμελήθηκε το χορευτικό συγκρότημα του Σωτήρη Σωτηρίου «Πήγασος».
πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ