Νέες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ δίνουν νέα ώθηση στη χώρα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς η αξιολόγηση είναι σε εκκρεμότητα και πολλά θέματα ανοικτά. Η κοινωνία αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και η τουριστική περίοδος ξεκινά με τις χειρότερες προοπτικές.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Ο προγραμματισμός και η συνέπεια λόγων και έργων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απουσιάζει από τις συζητήσεις με τους δανειστές, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα μέτρα να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ζωτικής σημασίας το πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Κατάινεν. Πρότεινε τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας για ταχύτερη αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ». Η επενδυτική πλατφόρμα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προβάλουν τα έργα τους σε δυνητικούς επενδυτές, ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης έργων και πόρων. Αυτό είναι κάτι που έχει ζητήσει ο ιδιωτικός τομέας. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη.

Οι ευκαιρίες που μας έρχονται από την Ευρώπη πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να δοθεί η ευκαιρία στους επενδυτές της χώρας να λειτουργήσουν ευέλικτα και ταχύτατα, πάντα κάτω από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τεράστιο όφελος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), μέσω των τραπεζών και των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και στρατηγικοί τομείς που μπορεί να χρειάζονται καινοτομία, όπως είναι ο κλάδος των τροφίμων και του τουρισμού, μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του επενδυτικού σχεδίου.

Το Επενδυτικό Σχέδιο επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και στην αποτελεσματικότερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πόρων. Το Επενδυτικό Σχέδιο έχει ήδη θετικά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 57 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων), τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά κονδύλια ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 165 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που χορηγείται από το ΕΤΣΕ ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ. Περίπου 136.000 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν. Συνολικά οι ενέργειες αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 82 δισ. ευρώ.

Η πρόκληση είναι μεγάλη αρκεί το υπάρχον πολιτικό προσωπικό που κυβερνά τη χώρα κατορθώσει να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Η Επιτροπή βοηθά την Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των ΕΔΕΤ (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία), εξαντλώντας την ευελιξία των υφιστάμενων κανόνων και παρέχοντας τεχνική βοήθεια. Σημειώνεται ότι το 2015 καταβλήθηκαν στην Ελλάδα κονδύλια συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Με ποσοστό απορρόφησης 99,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 90,1%, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση για τη χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013.

Η κρίση δίνει ευκαιρίες για ανασυγκρότηση και πορεία προς το μέλλον με νέα υλικά και άλλες προτεραιότητες. Η Ελλάδα δε μπορεί άλλο να περιμένει να βγει από τα μνημόνια και να μη προχωρά στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις