Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ

Στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του δυτικού μπλοκ στις Βρυξέλλες, θα γίνει τελετή στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ιγκόρ Λούξιτς, που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Αναλυτικότερα, αύριο Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα ανακοινώσουν ότι η χώρα έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως αναφέρει το Blitz.bg, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η πρώην κομμουνιστική χώρα θα γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου. Η σχετική πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είχε ληφθεί στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά την πρόταση για ένταξη σε αυτό της Κροατίας και της Αλβανίας το 2008, των οποίων η ένταξη υπεγράφη ένα χρόνο αργότερα στην Ουάσιγκτον.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η ένταξη των Σκοπίων, αφού θα αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής μόνο μετά την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της για την πρόσκληση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ένταξη τη Ποντγκόριτσα ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικές ειδήσεις