Οικονομική ανανέωση και ανάπτυξη φέρνουν οι επενδύσεις
Του δημοσιογράφου, Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Η μικρομεσαία επιχείρηση αναζητά διεξόδους για αύξηση των κερδών της και μείωση των λουκέτων, μέσα σε κλίμα που δεν ευνοεί την οικονομική ανάκαμψη.
Απαιτείται συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων και εγρήγορση όλων των κομμάτων για οριστική έξοδο της πατρίδας μας από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις.
Τα μικροπολιτικά παιχνίδια δεν έχουν θέση σε ώρες εθνικής μάχης, που απαιτεί να δείξουμε ομοψυχία και εθνική συνεννόηση.
Όπως προκύπτει από σημαντικές μελέτες και αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα η αποεπένδυση, δηλαδή η μη ανανέωση υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού προσεγγίζει το 50%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ στις αναπτυγμένες οικονομίες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία, για παράδειγμα, που το 1990 συμμετείχε με ποσοστό 21% στον σχηματισμό του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος, σήμερα με πολύ κόπο αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ.
Όταν η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη λόγω γραφειοκρατίας, η απαξίωση του παραγωγικού της δυναμικού θα συνεχιστεί απομακρύνοντας και τις όποιες δυνατότητες για οικονομική ανανέωση και ανάπτυξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα τελευταία φορολογικά μέτρα, που προβλέπουν αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν την όποια αναπτυξιακή προοπτική και θα οδηγήσουν σε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων.
Η αύξηση της φορολογίας δεν θα έχει το αναμενόμενο εισοδηματικό αποτέλεσμα για το κράτος. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων εσόδων, καθώς οι καταναλωτές , θα μειώσουν τις μετακινήσεις τους.
Η αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα ίσως δυναμώσει το λαθρεμπόριο και την «επιχειρηματική» δραστηριότητα στον κλάδο αυτό με νέες απώλειες για τα δημόσια έσοδα.
Υπάρχουν ουσιαστικές λεπτομέρειες που οφείλει να εξετάσει η κυβέρνηση, για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι η στιγμή που πρέπει η χώρα να προχωρήσει με σιγουριά μπροστά και να τολμήσει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στη παραγωγική ανασυγκρότηση της. Δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο, αρκεί όλα τα κόμματα να αναλογιστούν το βάρος των ευθυνών τους.
Η ώρα της κρίσης απαιτεί γενναίους πολιτικούς άντρες που θα τολμήσουν να δουν το μέλλον μας με «άλλη ματιά».
Έχουμε το πάθος , αλλά μας λείπει η οικονομική διπλωματία, η στρατηγική και η οργάνωση στην προσέλκυση των επενδύσεων.
Έξυπνες λύσεις που θα φέρουν στη κοινωνία γόνιμες ανακατατάξεις.