Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ρεαλισμό και προγραμματισμό
Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Η παρουσία μας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να γκριζάρει επικίνδυνα και η πολιτική ηγεσία του τόπου αδυνατεί να το αντιληφθεί. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούν γρήγορες και ουσιαστικές λύσεις. Τα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν μνημόνια οφείλουν να συνεργαστούν και να παραμερίσουν τυχόν τεχνητές αντιπαραθέσεις που κάνουν κακό στην πατρίδα μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει χαρακτηριστικά πως η διαδικασία επανεξέτασης των συλλογικών συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών απολύσεων, θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί επισημαίνει πως είναι σημαντική η «επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία», ενώ επιπλέον δηλώνει πως η Κομισιόν «είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».
Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας δεν μπορούν να έχουν επιτυχή αποτελέσματα, αν η χώρα μας δεν προσέρχεται στις συζητήσεις με κοινό μέτωπο και ρεαλιστικές διεκδικήσεις.
Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης, όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία.
Τα επιμελητήρια, οι επιστημονικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να λειτουργούν συντονισμένα και να αποτελούν το βασικό συνομιλητή-σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα επίπεδα συνεννόησης και συνεργασίας στην πατρίδα μας πρέπει να ενισχυθούν και επιτέλους να χαραχθεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλη υπομονή και γρήγορα θα οδηγηθεί σε ακραίες συμπεριφορές που μόνο πισωγυρίσματα θα φέρουν.
Οι νέοι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα μας και δε πρόκειται να επενδύσουν, αν δεν υπάρξει σταθερό και ρεαλιστικό φορολογικό σύστημα.
Ταχύτατες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης του τόπου και της ευημερίας του ελληνικού λαού.