Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα
Πώς ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις
Είναι γνωστό πως η επιδίωξη της Δύσης να αποδεσμευτεί ενεργειακά από την Ρωσία προκάλεσε τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ενώ εξέθρεψε με την αμέριστη συνδρομή της κ. Χίλαρι Κλίντον, το τέρας των δολοφόνων τζιχαντιστών.
Συγκεκριμένα, ο εμφύλιος της Συρίας έγινε για να ακυρωθεί το σχέδιο της κατασκευής ενεργειακού αγωγού Ιράν-Ιράκ-Συρίας-Κύπρου-Ελλάδας-Δύσης, (ο περίφημος «Αγωγός Φιλίας» που σταμάτησε στην μέση γιατί ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ήθελαν να προωθηθεί ο αγωγός Κατάρ-Συρία-Τουρκία-Δύση. Ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία Αγωγός Φιλίας ή «Ισλαμικός Αγωγός», η κατασκευή του οποίου είχε υπογραφεί στις 27 Ιουλίου 2011 μεταξύ των χωρών Ιράν, Ιράκ και Συρία, και ο οποίος προέβλεπε να διοχετεύει το ιρανικό φυσικό αέριο από το Assaloyeh του Ιράν προς Βαγδάτη, Δαμασκό, Βηρυτό, Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα για να προεκταθεί στην δυτική Ευρώπη, είναι ο βασικός λόγος για την έκρηξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
Ο ιρανικός αγωγός θα είχε σαν συνέπεια την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, κάτι που δεν γίνονταν με τίποτα αποδεκτό από την Άγκυρα. Παράλληλα η συμφωνία αυτή για τον «Αγωγό Φιλίας», προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ που έβλεπαν να σπάει το εμπάργκο κατά του Ιράν, ειδικά από μια χώρα όπως το Ιράκ το οποίο μέχρι τότε θεωρούνταν ότι είναι υπό αμερικανική επιρροή και για το οποίο οι ΗΠΑ είχαν ξοδεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνουν την πολεμική επέμβαση στην χώρα αυτή.
Από την άλλη ο βασικός ανταγωνιστής του Ιράν στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, δηλαδή το Κατάρ, εξοργίστηκε γιατί έβλεπε να παραμερίζεται από το παιχνίδι κάτι που θα έβλαπτε καίρια τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα του. Η επιδίωξη του Κατάρ σε συνεννόηση με την Τουρκία ήταν η κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού αγωγού για το φυσικό αέριο του Κατάρ ο όποιος μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, θα προωθούσε στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Κατάρ. Φυσικά προϋπόθεση για την κατασκευή του αγωγού αυτού θα ήταν η συμμετοχή της Συρίας, η οποία όμως με την συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ιράκ και το Ιράν έβγαζε έξω από το παιχνίδι το Κατάρ.
Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ανατραπεί ο Άσαντ. Έτσι με τις «ευλογίες» των Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκιάς, αλλά και με την συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών Αγγλίας, Γαλλίας, που δεν θα ήθελαν με τίποτα να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο του Ιράν και παράλληλα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος για τα υποτιθέμενα «δημοκρατικά δικαιώματα» των Σύριων πολιτών. Δηλαδή η σφαγή της Συρίας με την εισβολή έξωθεν και κυρίως από τα τουρκικά σύνορα, δεκάδων χιλιάδων εξτρεμιστών ισλαμιστών δολοφόνων.
Τώρα μετά από έξη χρόνια αίματος και φρίκης και ενώ στην Κωνσταντινούπολη γίνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ενεργειακό, όπως αναφέρεται και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian και της τουρκικής Sabah, το σχέδιο του Αγωγού Φιλίας επανέρχεται στο προσκήνιο με τον λεγόμενο «Σιϊτικό Διάδρομο» δηλαδή τον διάδρομο που θα συνδέει το Ιράν με το Ιράκ και την Συρία και θα φέρει στην Μεσόγειο τον ενεργειακό αγωγό από το Ιράν προς την Δύση. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Guardian ένα σχέδιο 30 ετών πλησιάσει για πρώτη φορά στην υλοποίηση του
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει πολλά ενεργειακά σχέδια και θα πρέπει να μας προβληματίσει για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας.