Τελετή τοποθέτησης του σταυρού στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν (pics+video)
Η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την συμπλήρωση των 100 χρόνων από της ιδρύσεως της ιστορικής κοινότητας και τα μέλη και στελέχη παρακολουθούσαν με δάκρυα χαράς και συγκίνησης την τελετή.
Ο εν λόγω ναός, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και συνάμα το τελευταίο έργο του αναγεννημένου από τις στάχτες νέου Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου.
Το έργο, θεμελιώθηκε προ δύο ακριβώς ετών και η τελετή τοποθέτησης του Σταυρού είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τελετή της 18ης Οκτωβρίου 2014. Και στις δύο τελετές οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την περίοδο και ο νεϋορκέζικος ήλιος έλαμπε και αναζωπύρωνε την χαρά των ομογενών.
Προ δύο ετών η τελετή έγινε επάνω στην βάση στην οποία θεμελιώθηκε ο ναός και ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η τοποθεσία του νέου ναού θα ήταν η πιο κατάλληλη.
Ο χώρος γύρω από το ναό έχει πάρει την τελική του μορφή και όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά του διαισθάνθηκαν ότι ανέβαιναν πολύ ψηλά.
Αν και το ύψος του ναού δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τους ουρανοξύστες που το περιτριγυρίζουν, εν τούτοις ο ναός βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου ακριβώς δίπλα από το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και το Μνημείο που δημιουργήθηκε πάνω στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων, στον χώρο της θυσίας τριών περίπου χιλιάδων συμπολιτών μας μεταξύ των οποίων και πενήντα περίπου ομογενών.
Τα σκαλιά ξεκινούν από την Οδό Λίμπερτι, έχουν ημικυκλικό χαρακτήρα και σου παρέχουν την δυνατότητα να δεις την Ανατολική και την Βόρεια πλευρά του ναού και καταλήγουν στο προαύλιο του ναού το οποίο βρίσκεται στην δυτική του πλευρά.
Το προαύλιο είναι στρωμένο με μωσαϊκές τσιμεντόπλακες και σου θυμίζει τα πλακοστρωμένα προαύλια των ναών του Αγίου Νικολάου στα νησιά της γενέτειρας.
Στην δυτική πλευρά του προαυλίου έχουν δημιουργηθεί ήδη οι ανισόπεδοι ανθόκηποι, τα παγκάκια και ο διάδρομοι οι οποίοι καταλήγουν στον αεροδιάδρομο που συνδέει τον χώρο που ανεγείρεται ο ναός με τους ορανοξύστες του Παγκοσμίου Χρηματιστηριακού Κέντρου (World Financial Center), γνωστού και ως Brookfield Place.
Στην βόρεια πλευρά του διαδρόμου έχει τοποθετηθεί το μνημείο “America’s Response Monument” με τον έφιππο μαχητή, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ήρωες του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου και της Επιχείρησης για την Ελευθερία, όπως αποκαλούνται οι πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας.
Ο αεροδιάδρομος ξεκινάει από το ύψος του προαυλίου του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στον νοτιότερο ουρανοξύστη και σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Αγιος Νικόλαος και οι ουρανοξύστες του Παγκοσμίου Χρηματιστηριακού Κέντρου έχουν πιαστεί χέρι – χέρι και προστατεύουν τον χώρο της θυσίας των τριών χιλιάδων ηρώων και θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο Ναός έχει ήδη πάρει την τελική μορφή με την τοποθέτηση του σιδηροκατασκευασμένου στην Αλαμπάμα τρούλου.
Στις δύο πλευρές της εισόδου υπάρχουν οι σκάλες και ο ανελκυστήρας που οδηγούν στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο που περιβάλλουν το ναό. Και μόνο όταν ανεβαίνεις τον τρίτο όροφο αντιλαμβάνεσαι το ύψος που θα έχει ο ναός από το δάπεδο μέχρι και τον τρούλο και πόσο επιβλητικός θα είναι όταν ολοκληρωθεί.
Η τελετή
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ναού και παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης Patrick J. Foye και άλλα στελέχη, καθώς επίσης εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου του Σαντιάγκο Καλατράβα, της κατασκευαστικής εταιρείας Skanska, της τσιμεντοβιομηχανίας «Titan America» και «Corona Mix» που όπως έγραψε ο «Ε. Κ.» δώρισαν όλα τα τσιμέντα, ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Τζορτζ Τσαντίκος, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κουτσομύτης, ευεργέτες του ναού μεταξύ των οποίων ο Πίτερ Πάππας και ο Χρήστος Σπυρόπουλος και μέλη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
Στα πρόσωπα όσων ασχολήθηκαν με την ανέγερση καθώς και των εργαζομένων που ανέλαβαν την ανέλκυση και τοποθέτηση του Σταυρού στον Τρούλο διέκρινε κανείς την χαρά και την υπερηφάνεια για το έργο.
Στα πρόσωπα των ευεργετών, των δωρητών και των μελών της κοινότητας διέκρινε κανείς την ίδια χαρά και συγκίνηση που προκαλεί η δικαίωση ενός τεράστιου αγώνα που οδήγησε στην αναγέννηση από τις στάχτες του ναού και στον θρίαμβο που συμβόλιζε ο ατσαλένιος Τίμιος Σταυρός.
Τον συντονισμό της τελετής είχε αναλάβει ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Τζέρυ Δημητρίου ο οποίος παρουσίασε τους προσκεκλημένους και όλους όσους ασχολήθηκαν με το τιτάνιο αυτό έργο.
Ο Στίβεν Πλεϊτ, προϊστάμενος των μεγάλων έργων της Λιμενικής Αρχής επεσήμανε ότι «ο ναός αναγεννήθηκε από τις στάχτες» και ότι η ελληνική κοινότητα έγινε και δική του κοινότητα.
Αναφερόμενος στα έργα τόνισε ότι απέδειξαν ότι η πίστη και το πάθος νίκησαν τον διάβολο.
Ο Patrick J. Foye μετέφερε τους χαιρετισμούς του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και τόνισε ότι η σημερινή είναι ξεχωριστή μέρα για την Αρχιεπισκοπή και για την ίδια τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν και εργάστηκαν σκληρά για την ανέγερση του ναού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος όπως και στην τελετή θεμελίωσης χρησιμοποίησε νερό από τον τόπο της θυσίας και τέλεσε τον αγιασμό.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε Κ.» σχετικά με την τελετή ο κ. Δημήτριος επεσήμανε: «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα κατά την οποία τοποθετήθηκε το μοναδικό και υπέροχο σύμβολο του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του τρούλου του ανεγειρόμενου Αγίου Νικολάου. Συνήθως στις οικοδομές όταν φτάσουν στην κορυφή τοποθετούν ένα δέντρο ή ένα άλλο σύμβολο. Εμείς βάλαμε τον Σταυρό γιατί είναι το σύμβολο της αγάπης, της ελπίδας, της αιωνιότητας και του θριάμβου τα οποία θα διακηρύττει αυτός ο ναός».
Ερωτηθείς πότε υπολογίζουν να τελέσουν τα θυρανοίξια επεσήμανε ότι θα χρειαστούν δέκα οκτώ περίπου μήνες και ότι την άνοιξη του 2018 – Θεού θέλοντος – θα είμαστε με τον ναό τελειωμένο.
Η Ρεγγίνα Κατοπόδη, η οποία ανήκει στην τρίτη γενιά που προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου επεσήμανε. «Μόλις αντίκρυσα το ναό τα μάτια μου βούρκωσαν. Πρόκειται για δάκρυα χαράς».
Αναφερόμενη στους δεσμούς της οικογένειάς της με την κοινότητα τόνισε ότι ο πατέρας της Τζέιμς Μανιάτης και παππούς της Θεόδωρος Μανιάτης είχαν διατελέσει πρόεδροι της κοινότητας του Αγίου Νικολάου που γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιδρύσεώς της.