Ελλάδα και Κύπρος: Στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού
Στα στοιχεία του διεθνούς κέντρου αφοπλισμού της Βόννης (BICC), αναφέρεται τουρκική ιστοσελίδα που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα και επισημαίνει ότι πρώτη χώρα στον κατάλογο των 152 χωρών, με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως είναι το Ισραήλ.
Προσθέτει, ακόμη, ότι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών σε εξοπλισμούς για 2016, βρίσκεται η Αρμενία, η Ρωσία, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.
Πράγματι, στην ιστοσελίδα του BICC το πιο πρόσφατο δημοσίευμα είναι αυτό του δείκτη δαπανών για στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Με την Αρμενία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, οι πέντε αυτές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με το δείκτη παγκόσμιας στρατικοποίησης για το 2016», σημειώνει το γερμανικό κέντρο που έχει έδρα τη Βόννη.
Μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και μετά την συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν έναν αυξημένο δείκτη στρατιωτικοποίησης.
Η Ρωσία για το 2016 βρίσκεται στην 5η θέση και εξακολουθεί να βρίσκεται στον κατάλογο των δέκα πιο στρατικοποιημένων χωρών, ενώ η Ουκρανία έχει μια σημαντική αλλαγή κατάταξης από την 23η θέση το 2015, μεταπήδησε στην 15η θέση το 2016.
Δεν είναι, βέβαια, μόνο η Πολωνία, αλλά η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής οι οποίες αύξησαν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, που δείχνουν την ταυτόχρονη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
«Αυτό οδηγεί σε μια γενικά υψηλότερη κατάταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στον δείκτη στρατιωτικών δαπανών, γιατί η αγορά εξοπλισμών γίνονται σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» θα σημειώσει ο συντάκτης Μάξ Μούτσλερ.
Πρώτη χώρα οι ΗΠΑ
«Παρά το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν ξοδεύει τόσα χρήματα για τον στρατό της, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (το 2015 είχε ξοδέψει US $ 595 δις), βρίσκεται στην 31η θέση του δείκτη.
Αυτό γίνεται γιατί ο πίνακας συνδέεται με το ΑΕΠ ή τον συνολικό πληθυσμό. Οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και ο μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, την τοποθετούν σε αυτήν την κατάταξη, διευκρινίζει ο Μούτσλερ.
Αυτό εξηγεί, αντίθετα, γιατί εδώ και χρόνια βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη των ‘top 10’ μικρές χώρες, όπως είναι η Σιγκαπούρη, η Αρμενία ή η Κύπρος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία χώρα της δυτικής Ευρώπης δεν ακολουθεί αυτήν την κούρσα των εξοπλισμών, αφού στο δείκτη παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση εδώ και χρόνια.
Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο