Το ΔΝΤ απαιτεί και προκαλεί την Ε.Ε. με τις απαιτήσεις του
Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Η κοινωνία αναμένει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ευμάρεια στην αγορά και θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα. Οι απειλές για επιστροφή στη δραχμή ενισχύουν το κλίμα εσωστρέφειας και έλλειψης στρατηγικού προσανατολισμού.
Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, για να δείξουμε ότι ξέρουμε και έχουμε εναλλακτικές λύσεις, για να παράγουμε και να δημιουργήσουμε νέα έσοδα.
Τα επιμελητήρια καλούνται να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνείς πρωτοβουλίες και όχι να μένουν σε εύκολες διαπιστώσεις που μόνο καθυστέρηση και οικονομικές απώλειες φέρνουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, να αξιοποιήσει το δυναμικό των επιμελητηρίων. Να είναι συνομιλητές και συνεργάτες της. Τα προβλήματα απαιτούν σύνθεση και συνεννόηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης και αναβλητικότητας.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μεγάλη αύξηση στο δημόσιο χρέος που εντός δεκαετιών θα σημαίνει ότι θα χρωστά τρεις φορές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αν δεν λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, προειδοποιεί το ΔΝΤ σε εμπιστευτική έκθεση.
Η νέα έκθεση προετοιμάστηκε από τα στελέχη του ΔΝΤ για να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα αφορά στο ζήτημα της παραμονής του ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ.
Αυτό σηματοδοτεί την επιμονή του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δίνει μια πιο καλά αποτυπωμένη εικόνα των οικονομικών δεδομένων της πατρίδας μας, προειδοποιώντας ότι το ύψος του χρέους δεν είναι βιώσιμο και δεν θα βελτιωθεί ακόμα και αν εφαρμοστούν οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που ζητά το ταμείο.
Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 170% του ΑΕΠ ως το 2020 και το 164% ως το 2022.
Στην έκθεσή του το ταμείο επικαλείται την υψηλή φορολογία που σήκωσαν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επαναλαμβάνει την έκκληση για πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική από αυτή που επιδιώκει η ΕΕ.
Η ηγεσία της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα έδειξαν έλλειψη αποφασιστικότητας και αδυναμία να χειριστούν την κρίση που χτύπησε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η χώρα μας οφείλει να προχωρήσει ταχύτατα τις μεταρρυθμίσεις της και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται μπροστά μας.
Η Ελλάδα μπορεί και αξίζει να τα καταφέρει για τις μεγάλες θυσίες του λαού της.