Μεταρρυθμίσεις στο γερμανικό στρατό μετά από σεξουαλικές κακοποιήσεις
Ο στρατηγός Βόλκερ Βάικερ, γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr είπε ότι στο κέντρο «Pfullendorf» θα σταματήσουν τα καψόνια και οι ταπεινωτικές πρακτικές που αφορούν στρατιώτες, άρρενες και θήλεις, όπως η χρήση θερμομέτρων στον πρωκτό κατά τη διάρκεια της άσκησης. «Δεν θα ανεχθούμε τις παραβιάσεις αυτές» δήλωσε ο Βάικερ στη ηγεσία ομοσπονδιακού στρατού, «θα προσπαθήσουμε για την πρόληψη μελλοντικών τέτοιων περιστατικών», είπε.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Bundeswehr, και επικαλούνται οι Der Spiegel και DPA, περιλαμβάνει τη μαρτυρία μιας γυναίκας στρατιώτη με το όνομα Νικόλ Ε., που εστάλη στη διαβόητη στρατιωτική βάση Pfullendorf στο Baden-Wuertemberg το 2016.
Τα περίεργα... καψόνια στην συγκεκριμένη στρατιωτική βάση έγιναν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες τον Ιανουάριο όταν και έγινε γνωστό ότι «η σεξουαλική κακοποίηση και οι σαδιστικές πράξεις» ήταν «κοινή πρακτική» εκεί.
Στην κατάθεσή της, η Νικόλ Ε., τόνισε ότι οι εκπαιδευτές στη βάση την υποχρέωναν να περάσει από ένα εξευτελιστικό «τεστ στρατολόγησης» που περιλάμβανε ένα χορό πάνω σε στύλο στους στρατώνες των στρατιωτών.
Το Der Spiegel, σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι ένας στύλος σαν αυτούς που βρίσκονται σε στριπ κλαμπ, είχε εγκατασταθεί στον στρατώνα ώστε οι νεοσύλλεκτες γυναίκες να χορεύουν.
Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές εντόπισαν ένα δωμάτιο γεμάτο από ανοιγμένα ποτά καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι δράστες συχνά έπιναν αλκοόλ εκεί.
Οι αποκαλύψεις για τα... όργια στην συγκεκριμένη στρατιωτική βάση συνεχίζονται καθώς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι γυναίκες αναγκάζονταν να γδύνονται, ενώ οι εκπαιδευτές άγγιζαν τις γυναίκες σε ευαίσθητες περιοχές χωρίς να φορούν γάντια και έκαναν κάτι που περιγράφεται ως «τεστ μυρωδιάς». Η Νικόλ Ε., είπε πως συχνά τραβούσαν φωτογραφίες των γυμνών γυναικών για «εκπαιδευτικούς σκοπούς» όπως έλεγαν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δράστες προκειμένου να προστατευθούν από καταγγελίες υποχρέωναν τα «θύματα» να υπογράψουν έντυπα συγκατάθεσης.
Η καταδικαστική στρατιωτική έκθεση χαρακτήρισε την κατάσταση στη βάση ως «σοβαρή έλλειψη διαχείρισης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και εποπτείας καθήκοντος». Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνεπάγεται μια «ριζική αλλαγή νοοτροπίας» κάθε μέλους του στρατιωτικού προσωπικού που είχε υπηρετήσει στη βάση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε εκπαιδευτές, που κατηγορήθηκαν από την Νικόλ Ε., συμπεριλαμβανομένου ενός επόπτη, τοποθετήθηκαν απλά σε άλλες θέσεις στη βάση ή απεστάλησαν σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις