Στο κενό χιλιάδες νέοι Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία μετά την αλλαγή βίζας

«Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την βίζα 457 και να θεσπίσει νέους κανονισμούς για την χορήγηση βίζας με δικαίωμα εργασίας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις και αλλοδαπούς εργαζομένους που βρίσκονται ήδη στη χώρα και ιδιαίτερα σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση βίζας 457» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο Αυστραλίας» η ομογενής δικηγόρος ειδική σε μεταναστευτικά θέματα Πένυ Δημοπούλου.

Στο κενό χιλιάδες νέοι Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία μετά την αλλαγή βίζας

Όπως, μάλιστα, είπε αυτοί που έχουν καταθέσει αίτηση για βίζα 457 θα πρέπει τώρα να την αποσύρουν, να κάνουν σχετική αίτηση για επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν, και να καταθέσουν αίτηση για βίζα με δικαίωμα εργασίας σύμφωνα με το νέο καθεστώς που θα αρχίσει να ισχύει από την 1/7/2017.

Μάλιστα, η κ. Δημοπούλου ανέφερε ότι αν κάποιοι έχουν καταθέσει αίτηση για βίζα εργασίας και το επάγγελμα που αναφέρουν στην αίτησή τους την οποία πρέπει τώρα να αποσύρουν δεν συμπεριλαμβάνεται στον νέο κατάλογο επαγγελμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης, και δεν είναι σε θέση να υποβάλουν νέα αίτηση για προσωρινή βίζα εργασίας ή κάποιου άλλου τύπου βίζα, απειλούνται ακόμα και με απέλαση.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, η βίζα που έδινε μέχρι τώρα σε αλλοδαπούς το δικαίωμα να εργαστούν στη χώρα και είχε διάρκεια δύο ετών, γνωστή ως «βίζα 457», καταργείται και θα αντικατασταθεί από μία άλλη βίζα που θα ονομάζεται Προσωρινή Βίζα Έλλειψης Ειδικευμένου Προσωπικού (Temporary Skill Shortage Visa) η οποία θα είναι δύο ειδών.

Η μία εξ αυτών θα είναι διαρκείας δύο ετών και η άλλη διαρκείας τεσσάρων ετών. Κάτω από το νέο σύστημα χορήγησης της Προσωρινής Βίζας Εργασίας, οι αιτούντες θα πρέπει να είναι ειδικευμένοι σε 400 περίπου επαγγέλματα και όχι σε 600 που μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονταν στον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για όσους πάρουν την βίζα εργασίας διάρκειας δύο ετών, οι εργοδότες τους θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ανανέωσή της για δύο ακόμα χρόνια, αλλά οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μετά την πάροδο τεσσάρων χρόνων στη χώρα δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν βίζα μόνιμης διαμονής κάτι που μέχρι τώρα ήταν εφικτό και πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να επιτύχουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία κατά το οικονομικό έτος 51,000 αλλοδαποί εργαζόμενοι, πέρασαν από το καθεστώς της βίζας 457 σε αυτό της βίζας μόνιμης διαμονής (Permanent Residence Visa).

Ο κ. Τέρνμπουλ και ο υπ. Μετανάστευσης ανέφεραν ότι σε κάποιους αλλοδαπούς εργαζομένους με ιδιαίτερα σπάνια εξειδίκευση που εξαρχής θα πάρουν την προσωρινή βίζα εργασίας διαρκείας τεσσάρων ετών ίσως δοθεί το δικαίωμα να διεκδικήσουν μετά την πάροδο τεσσάρων ετών βίζα μόνιμης διαμονής, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Οι νέοι κανονισμοί που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την χορήγηση Προσωρινής Βίζας Έλλειψης Ειδικευμένου Προσωπικού θα συμπεριλαμβάνουν πολύ πιο αυστηρές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, ο αιτών θα πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και ο εργοδότης που θα τους προσλάβει θα πρέπει να αποδείξει ότι πριν προχωρήσει στην πρόσληψη του αλλοδαπού διαφήμισε την θέση εργασίας που θέλει να καλύψει στην Αυστραλία χωρίς να καταφέρει να βρει το κατάλληλο άτομο για να την καλύψει.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των αλλαγών εντάσσεται και η αύξηση του ποσού που θα πληρώνουν στο υπ. Μετανάστευσης όσοι εργοδότες θέλουν να απασχολήσουν κάποιον αλλοδαπό. Τα χρήματα αυτά όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα πηγαίνουν σε ένα ειδικό ταμείο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξειδίκευση των ντόπιων εργατικών χεριών.

Ο αριθμός των επαγγελμάτων που θα δίνει τους αλλοδαπούς εργαζομένους το δικαίωμα να πάρουν προσωρινή βίζας εργασίας διαρκείας τεσσάρων ετών θα είναι περίπου 167 ενώ η προσωρινή βίζα εργασίας διάρκειας δύο ετών θα χορηγείται για όσους έχουν ειδίκευση σε 268 περίπου επαγγέλματα.

Επίσης θα μειωθεί και το όριο ηλικίας των αλλοδαπών εργαζομένων που έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για προσωρινή βίζα το οποίο μέχρι τώρα είχε οριστεί στα 50 ενώ από εδώ και μπρος θα είναι τα 45 έτη.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργοδότες στο υπ. Μετανάστευσης όταν ζητούν να απασχολήσουν αλλοδαπούς, αλλά και το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες για το ποσοστό αυτής της αύξησης, έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στον επιχειρηματικό χώρο, που όπως και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι βρίσκονται στο σκοτάδι όσον αφορά τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος χορήγησης της προσωρινής βίζας με δικαίωμα εργασίας.

«ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», η ανακοίνωση της κυβέρνησης για αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης προσωρινής βίζας εργασίας έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ακόμα και για πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου, οι οποίοι μέχρι χθες παραδέχονταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς, ούτε για τους νέους κανονισμούς ούτε για τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος, ούτε για το αν όσοι πάρουν και ποιοι από αυτούς που θα πάρουν τις νέες βίζες προσωρινής εργασίας θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν βίζα μόνιμης διαμονής στη χώρα αλλά και ούτε και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο υπ. Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο του 2018 θα γίνουν επιπρόσθετες αλλαγές στο σύστημα τότε είναι αναμενόμενο πολλοί αλλοδαποί που είτε έχουν καταθέσει αίτηση για βίζα 457 ή σκόπευαν να το κάνουν εντός των επομένων ημερών να βρίσκονται «στο σκοτάδι και σε απόγνωση» όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Δημοπούλου.

«Έχουμε ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων μεταξύ των υπολοίπων πελατών μας που βρίσκονται σε αυτήν την θέση» είπε η κ. Δημοπούλου προσθέτοντας ότι ελπίζει πως εντός των επομένων ημερών θα ξεκαθαρίσει κάπως η όλη διαδικασία και εκτιμώντας ότι «οι νέοι κανονισμοί θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα για πολλούς ανθρώπους».

«Ακόμα και για όσους αποσύρουν τις αιτήσεις για βίζα 457 το να πάρουν πίσω τα χρήματά που πλήρωσαν στο υπουργείο είναι μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Κανένας μας δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ούτε το επίπεδο των εξετάσεων γλώσσας που προβλέπει το νέο πρόγραμμα ούτε αν στα κριτήρια που αλλάζουν θα προστεθούν και άλλα» είπε η κ. Δημοπούλου.

«Συμβουλεύω όσους βρίσκονται σ' αυτή την θέση ή ετοιμάζονταν να καταθέσουν την αίτησή τους να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό. Σ' αυτήν την φάση μόνο αυτό μπορώ να πω» τόνισε.

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα χορήγησης βίζας 457 είχε δεχθεί πάμπολλες επιθέσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις τα τελευταία χρόνια που ανέφεραν ότι οι εργοδότες της χώρας το χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίζουν φθηνά εργατικά χέρια, η απόφαση της κυβέρνησης να δράσει εν τάχει, χωρίς μάλιστα να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ουσιαστικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου προγράμματος, εκτιμάται ότι δεν έχει να κάνει με την εξασφάλιση εργατικών θέσεων για τους Αυστραλούς εργαζομένους της χώρας αλλά έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού όταν ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα θύμιζαν κατά πολύ τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυε ότι «η Αμερική είναι προτεραιότητα» ο κ. Τέρνμπουλ δήλωνε ότι «οι δουλειές των Αυστραλών είναι η προτεραιότητα».

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την αισθητή μείωση του ποσοστού ψήφου της κυβερνητικής παράταξης, σε συνάρτηση με την σταθερή άνοδο του ποσοστού ψήφου του κόμματος « Ένα Έθνος» και την πάγια αντίθεση των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού με το όλο σύστημα εισαγωγής εργατικών χεριών στην χώρα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου κόμματος, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Είναι γεγονός ότι το σύστημα χορήγησης βίζας 457 είχε πολλά και κενά και πολλοί εργοδότες το εκμεταλλευόντουσαν για οικονομικό τους όφελος όπως εκμεταλλευόντουσαν και τους αλλοδαπούς εργαζόμενους -αρκεί να αναφέρουμε ότι μεταξύ των επαγγελμάτων που συμπεριελάμβανε ο κατάλογος του υπ. Μετανάστευσης για την εισαγωγή εργατικών χεριών ήταν και αυτό του γιδοβοσκού- αλλά όπως αναφέρουν ακαδημαϊκοί κύκλοι η παρούσα προσπάθεια της κυβέρνησης να το εξυγιάνει θα αποτύχει καθώς για μία ακόμα φορά εκείνοι που θα βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα» και "τιμωρούνται» δεν είναι οι εργοδότες αλλά οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή