Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί νέα δεδομένα στη χώρα

Οι έντονες διαπραγματεύσεις δείχνουν να ολοκληρώνονται και να απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους.Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέμεναν αυτά τα νέα που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των εξαγωγών και στη αύξηση της ρευστότητας.

Η χώρα αποκτά μια δυναμική, που αν αξιοποιηθεί σωστά με την προσέλκυση επενδύσεων και κοινοτικών κονδυλίων, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και θα δοθεί έμφαση στην έρευνα και στη καινοτομία.

Η επιτυχία της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και στην αποτροπή μιας διάλυσης της ευρωζώνης, την οποία σημείωσε σχεδόν μόνη της, αποτελεί πραγματικά μεγάλο κατόρθωμα αλλά έχει προκαλέσει αρκετές στρεβλώσεις και έχει φέρει αρκετές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.. Το σημείο καμπής, όπου θα γίνει η στροφή από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό, μπορεί να έρθει πιο γρήγορα από ότι ήταν προγραμματισμένο για την ΕΚΤ και απαιτεί μια επανεξέταση της στρατηγικής εξόδου από τις μη συμβατικές και επεκτατικές νομισματικές πολιτικές.
Οι αγορές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed. Πρώτα θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στη συνέχεια θα αυξήσει τα επιτόκια και τότε, με πολύ αργό ρυθμό, θα αρχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού των €4 τρις. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αργό και σταδιακό, αν η οικονομική ανάκαμψη και οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχυθούν.

Το 80% των δανείων σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη προέρχεται από τράπεζες. Την περασμένη χρονιά οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν αποδόσεις κοντά στο 5%, όπως και το 2015, καθώς τα αρνητικά επιτόκια συρρίκνωναν τα κέρδη. Ένα μη κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα δημιουργεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από τότε που ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, καθώς άρχισε να ανησυχεί για τον αποπληθωρισμό. Οπότε θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές, αν ήταν βέβαιη ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού και της οικονομίας βελτιώνονται και τα ρίσκα περιορίζονται στο ελάχιστο.
Οι αγορές περιμένουν να δουν αντιδράσεις από τους ηγέτες της ΕΕ και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα δώσουν δυναμική και αίγλη στην νομισματική ένωση. Όσο αυτό καθυστερεί και οι οικονομίες βάλλονται, τόσο πιο έντονα γίνονται τα προβλήματα στη προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Το κατάλληλο μείγμα μέτρων, με τον εύστοχο συγχρονισμό θα φέρει τα αποτελέσματα που τόσο θέλουν η ΕΚΤ και η ΕΕ.
Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με δέσμη πολιτικών για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας του ΕΜΣ.

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως την εν λόγω δέσμη πολιτικών. Τις προσεχείς εβδομάδες, η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν όλα τα κόμματα στη λογική ενός «ελληνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση». Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια και παραγοντισμούς. Η Ελλάδα πάνω από όλα.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις