Δομικές αλλαγές με ευρωπαϊκό προσανατολισμό για να λυθούν τα προβλήματα

Η πορεία της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων προχωρά με αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα η αύξηση των εσόδων να είναι ακόμη χαμηλή. Οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Οι δανειστές απαιτούν και προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι αρκετά δύσκολη και η υψηλή φορολογία έχει φέρει σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν με αντιξοότητες και η πολιτική ηγεσία των παραγωγικών υπουργείων δε μπορεί να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και η πατρίδα μας χάνει πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός καλείται να αλλάξει την ομάδα του και να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Τα πρόσωπα από μόνα τους δεν αρκούν, για να εφαρμόσουν σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί εμπειρία, τεχνογνωσία, ευελιξία και λήψη ορθών αποφάσεων.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει γρήγορα για να προλάβει τις εξελίξεις. Το κλίμα έντασης μεταξύ Τουρκίας και πολλών κρατών της ΕΕ θα έχει αντίκτυπο στις συναλλαγές και στο μεταναστευτικό.

Ο ουσιαστικός και λειτουργικός διάλογος με τα επιμελητήρια και τους φορείς της χώρας εξαντλείται σε επικοινωνιακές λογικές, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα έδιναν ώθηση στην αγορά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Τα προβλήματα απαιτούν ευέλικτες λογικές και δυναμική προσεγγίσεων. Η σύνθεση και η συνεργασία που απαιτείται τούτη τη χρονική περίοδο στη χώρα μας δεν υφίσταται και οι τεχνητές διαφωνίες μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων.

Τα κόμματα να συνεργαστούν για τη καλύτερη διαχείριση του «συμβολαίου συνεργασίας» με τους δανειστές μας και να προχωρήσουν στη κατάστρωση ενός κοστολογημένου και προοδευτικού ελληνικού προγράμματος, που θα καταπολεμά την ανεργία και θα κρατά τη νέα γενιά στην Ελλάδα.

Ο πολίτης μπορεί λανθασμένα να συνδέει την υποχώρηση των εισοδημάτων του με την αύξηση της μετανάστευσης ή με τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου. Θα πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες πολιτικές ώστε να αντιμετωπιστεί η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα. Εδώ είναι η ουσιαστική συνεισφορά των πολιτικών σχηματισμών που καλούνται να τοποθετηθούν στη νέα εποχή με σύγχρονα δεδομένα.

Η συμβολή των διεθνών οργανισμών είναι χρήσιμη αρκεί, να αξιοποιούνται οι πληροφορίες με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν απασχόληση, επιχειρηματικότητα, καινοτομία. «Οι έξυπνες πόλεις» θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για αύξηση της απασχόλησης και νέων προοπτικών με παράλληλη αύξηση εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα έχει υποστεί χειρότερες καταστροφές, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να συνεχίζονται οι λανθασμένες επιλογές. Με όραμα και πρόγραμμα για τη νέα γενιά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, που θα φέρουν επενδύσεις και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον καινοτόμων επιχειρήσεων. Είναι μονόδρομος η επιτυχία της πατρίδας μας και η έξοδος από τα μνημόνια.

Πίστη στο στόχο και αλλαγή στρατηγικής για την επόμενη μέρα.