Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για να βγει η Ευρώπη από την κρίση

Η καλοκαιρινή περίοδος τελείωσε και ξεκινά μια θερμή εποχή με πολλές εκκρεμότητες που απαιτούν άμεσες λύσεις.

Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για να βγει η Ευρώπη από την κρίση

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Οι δανειστές πολιορκούν στενά και επεκτείνουν τις επιρροές τους σε όλα τα μέτωπα. Ο λαός αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και η μέθοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δημιουργήσει νέες εντάσεις και σύγχυση.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναφορικά με την ευρωζώνη είπε ότι έχουμε πολύ θετικά στοιχεία. Όλα τα κράτη-μέλη δείχνουν οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια, σταδιακά, από περισσότερη ευημερία», επεσήμανε σε δηλώσεις της η κ. Μέρκελ. Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αύξησε την εμπιστοσύνη στις ξένες αγορές και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά με τόλμη και εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Να αποδείξει η ΕΕ ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και δε χρειάζεται κανένα ΔΝΤ για να ρυθμίσει τα του οίκου της. Θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η συζήτηση που άνοιξε για το μέλλον της Ευρώπης, καλό είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμόσουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις. Τα μηνύματα έρχονται από παντού. Η ευρωπαϊκή συνοχή κινδυνεύει και ο ευρωσκεπτικισμός αποκτά περισσότερους θαυμαστές.

Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό σε ορισμένα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στα εν λόγω κράτη-μέλη. Επιπλέον η Κομισιόν θεωρεί ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές θα πρέπει να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ των αναγκών βιωσιμότητας και σταθεροποίησης, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημοσιονομικές θέσεις βελτιώνονται, ενώ παράλληλα η διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη στηρίζει την περαιτέρω μείωση του χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την έξοδο από την κρίση, αρκεί να συνεργαστούν τα πολιτικά κόμματα για την πατρίδα μας, έξω από οφέλη και σκοπιμότητες.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή