Γιάννης Καλλιάνος: Η φυγή της Eldorado «καίει» την Ελλάδα
Του Γιάννη Καλλιάνου
Η ανικανότητα της κυβέρνησης να προσελκύσει αλλά και να διατηρήσει επενδυτές στην Ελλάδα, αποτυπώνεται από μια σειρά ιδεοληπτικών χειρισμών της, που κόστισαν αρκετά δισ. ευρώ για τη χώρα μας.
Και δεν είναι μόνο η Eldorado, είναι και η Αφάντου, το Ελληνικό, η Κασσιόπη, η Cosco, επενδύσεις πλησίον του Κάβο Ναβαρίνο αλλά και άλλες επενδυτικές κινήσεις, που είτε σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν, είτε χάθηκαν στην γραφειοκρατία, είτε ξεκίνησαν αναιμικά χωρίς μεγάλες προσδοκίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ένας επενδυτής έρχεται στη χώρα μας, έρχεται για να κερδίσει. Αλλοίμονο εάν υπάρχουν επιχειρηματίες που σκοπό έχουν να καταβάλλουν αρκετά δις ευρώ με σκοπό να ζημιωθούν. Όποιος όμως γνωρίζει ελάχιστα οικονομικά, θα πρέπει να γνωρίζει, πως εάν μια επένδυση ολοκληρωθεί και κυλήσει ομαλά, η χώρα μας θα έχει τεράστιο κέρδος.
Αρχικά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επομένως θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί ο αριθμός των επιστημόνων μας που φεύγουν για το εξωτερικό, άρα το συνάλλαγμα θα παραμείνει στη χώρα μας. Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί θα φορολογούνται και άρα θα κερδίζει το κράτος χρήματα. Επίσης θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα το φορολογικό σύστημα σταδιακά να καταστεί υγιές και άρα να πάρουμε όλοι σύνταξη στην ώρα μας και να μην γίνονται συνεχόμενες περικοπές. Ακόμη, το πιο σημαντικό, αν μια επένδυση πάει καλά, θα έρθουν κι άλλες, διότι οι επιχειρηματίες θα βλέπουν ότι είμαστε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις.
Το χθεσινό 'στα τσακίδια' του κ. Καρανίκα, συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλεργικός προς τις επενδύσεις και ότι στερούνται βασικές γνώσεις της οικονομικής θεωρίας των επιχειρήσεων. Άρα, το μόνο που τους απασχολεί, είναι να προστατεύσουν το δικό τους πελατειακό κράτος και να στείλουν στην Σπιναλόγκα όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Μα, πότε πίστεψαν οι αριστεροί στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, ώστε να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτό;
Και το πιο τραγικό απ' όλα, δεν είναι μόνο ότι τα βάζουν με τους επενδυτές, είναι ότι τα βάζουν με τους ίδιους τους Έλληνες. Και απαντώ στο τι εννοώ. Η Eldorado επιθυμεί να ζητήσει αποζημίωση από το Ελληνικό κράτος περί τα 10 δις € γιατί η κυβέρνηση ήταν η αρμόδια που "χτύπησε" αυτή την επένδυση. Αυτά τα χρήματα, αν τελικά κερδίσει στα δικαστήρια η Eldorado, ποιος θα τα δώσει; Ο «τσακίδιας» κ. Καρανίκας, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σταθάκης ή μήπως εσύ Έλληνα φορολογούμενε που διαβάζεις αυτό το κείμενο; Η απάντηση είναι φαντάζομαι γνωστή.
Εγώ θα έλεγα, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος αυτή τη στιγμή, χάρη μας κάνει οποίος σκέφτεται να επενδύσει στη χώρα μας. Και εμείς αντί να λέμε 'ευχαριστούμε', τον σπρώχνουμε να φύγει με την πρώτη ευκαιρία.
Και ξέρετε γιατί μας κάνουν χάρη; Για τους εξής απλούς λόγους, που βέβαια δεν ισχύουν στη χώρα μας αλλά ισχύουν σε άλλες γειτονικές που ανακάμπτουν και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς.
Πως μπορούμε λοιπόν να προσελκύσουμε επενδυτές;
1. Με μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να αποκτήσει ένα κίνητρο η επιχειρηματικότητα.
2. Με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια και όχι τις μίζες κάτω από τα τραπέζια.
3. Με μια βαθειά μετάλλαξη του κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη σε συνδυασμό με την άμεση αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
4. Με μια ριζική μεταρρύθμιση των μηχανισμών διοίκησης που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση των διαφόρων και των νομικών κολλημάτων.
5. Με αξιοποίηση του Αναπτυξιακού νόμου που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Ο νόμος αυτός είναι ένα υπέρτατο εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
6. Με την επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
7. Με την βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.
8. Με την εξασφάλιση της ρευστότητας στις τράπεζες ώστε να δίνονται δάνεια στους επιχειρηματίες αλλά και τη λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Ισχύει κάτι από αυτά στη χώρα μας αυτή τη στιγμή; Μην κουράζεστε να ψάχνετε. Θα σας απαντήσω εγώ που το έχω μελετήσει αναλυτικά. Τίποτα δεν ισχύει! Δυστυχώς!
Και άρα, αντί να λέμε «σας παρακαλώ ελάτε και θα σας προστατεύσουμε» στους επενδυτές, εμείς υπονομεύουμε το έργο τους και τους βρωντοφωναζουμε «στα τσακίδια».
Δυστυχώς, αλλά με τις πρακτικές αυτές, θα καταντήσουμε μια χώρα, όχι του δυτικού πολιτισμού και μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, αλλά μια χώρα που θα μοιάζει με την Σοβιετική ένωση της δεκαετίας του 80.
Αυτό θέλετε Έλληνες; Εγώ πάντως όχι!