Η Ανατολή συναντά τη Δύση στο Eurasian Media Forum στο Καζακστάν
Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Το ετήσιο φόρουμ στο Καζακστάν συγκεντρώνει διεθνείς ηγέτες στην πολιτική, στην οικονομία, στα κοινωνικά θέματα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Εκεί όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, αναβιώνει ο ρόλος της Κεντρικής Ασίας, ως κέντρο επικοινωνίας, που διασχίζει τον αρχαίο δρόμο του μεταξιού μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.
Το φόρουμ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002. Ο Πρόεδρος της χώρας κ. Nursultan Nazarbayev το εγκαινίασε ως ένα νέο κανάλι για παγκόσμιο διάλογο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.
Από τότε το φόρουμ έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και καταξιώθηκε ως πλατφόρμα έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης, για την ανασκόπηση των πιο σημαντικών θεμάτων της σημερινής ειδησεογραφικής ατζέντας της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Τώρα προσελκύει περισσότερους από 600 αντιπροσώπους από 60 χώρες: πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και ανώτερα στελέχη των μέσων ενημέρωσης.
Το Eurasian Media Forum (EAMF) ξεκίνησε την 15η ετήσια συνάντησή του στην πόλη Αλμάτι, με παρότρυνση του Προέδρου του Καζακστάν κ. Nazarbayev στη δημοσιογραφική κοινότητα να έχουν «υψηλό αίσθημα ευθύνης» στην παρουσίαση-προβολή των διεθνών υποθέσεων.
Ο Πρόεδρος του Καζακστάν τόνισε το σημαντικό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην παροχή σωστών, αξιόπιστων και αντικειμενικών ειδήσεων, καθώς και στον εντοπισμό «ψεύτικων ειδήσεων».
Η Δρ. Dariga Nazarbayeva, ιδρύτρια του Eurasian Media Forum και πρόεδρός του, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή διοργάνωση του φόρουμ επί 15 έτη, επισημαίνοντας ότι το φετινό θέμα «15 Χρόνια Εξέλιξης» σηματοδοτεί τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας και προτρέπουν για συνθέσεις και συνεργασίες. Πώς ο κόσμος αλλάζει και πώς οι αλλαγές αυτές αλλάζουν εμάς;
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους με τους οποίους είχε πραγματοποιηθεί η τεχνολογική αλλαγή και επηρέασε τη νεότερη γενιά και την πρόσβασή της σε νέες μεθόδους επικοινωνίας. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τα smartphones και η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενισχύουν τον πλουραλισμό και την επικοινωνία.
Το φόρουμ δεν επηρεάζει άμεσα την πολιτική ιστορία του κόσμου επεσήμανε η κ. Nazarbaveva, αλλά τουλάχιστον έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος συναίνεσης μεταξύ αντιπροσώπων με διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθίσταται κομβικός.
Ο τ. Πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi στην ομιλία του τόνισε, ότι το φόρουμ στο Καζακστάν παρείχε γέφυρα διαλόγου, τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ήταν λυπηρό το γεγονός ότι η ίδια η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ικανή. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα ήταν ο καθορισμός των σχέσεων μεταξύ των πολιτικών αρχών και του πολιτών. Χρειαζόμαστε μια νέα σχέση μεταξύ λαού και κυβερνήσεων, από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Οι υπόλοιποι ομιλητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας και ευχαρίστησαν τη διοργανώτρια χώρα για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει μέσα από το Eurasia Media Forum.
Οι εμπειρίες ήταν πολλές και το κυρίαρχο μήνυμα ήταν να έρθουν οι κυβερνήσεις και οι λαοί πιο κοντά.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος